Kreikasta Sibelius-Akatemiaan – Kapellimestari Kornilios Michailidis halusi ensin lentoalan ammattilaiseksi

Kreikkalainen Kornilios Michailidis (s. 1989) johtaa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria Musiikkitalon konserttisalissa 29. syyskuuta. Konsertissa kuullaan rakastettujen ranskalaissäveltäjien ohjelmistoa.

Orkesterinjohdon maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa viimeistelevä Kornilios Michailidis on verenperinnöltään täysverinen klassisen musiikin ammattilainen. Jo hänen isoäitinsä opiskeli kuuluisan ranskalaispianisti Alfred Cortot’n opissa. Michailidisin äiti Natalia Michailidou on konserttipianisti, ja hänen isänsä Vangelis Christopoulos on tehnyt yli 40-vuotisen uran oboistina Athens State Orchestrassa. Michailidisin isoveli, Vassilis Christopoulos, työskentelee Frankfurtin Academy of Music and Performing Artsin orkesterinjohdon professorina.

Lapsena Michailidis ei ollut kiinnostunut muusikon urasta, koska oli innostunut muista harrastuksistaan, kuten purjehduksesta ja pyöräilystä. Hänen vanhempansa kuitenkin kannustivat harjoittelemaan ja lupasivat, että 15-vuotiaana hän saa päättää, lopettaako vai jatkaako musiikin parissa. Michailidis aloitti musiikinopintonsa 5-vuotiaana pianolla, mutta vaihtoi 7-vuotiaana pääinstrumentikseen viulun.

– Ihastuin silloin viuluun, koska näin äitini harjoittelevan ja esiintyvän Sibelius-viulukilpailun vuonna 1985 voittaneen Leonídas Kavákosin kanssa, Michailidis kertoo.

Lapsena Michailidis oli kiinnostunut myös lentämisestä. Innokkuus vei hänet jo 13-vuotiaana yksityisille teoriatunneille, joiden jälkeen hän pääsi myös kokeilemaan lentosimulaattoria. 17-vuotiaana hänellä oli jo virallinen lentolupa.

– Olin nuorena aivan varma, että minusta tulee lentäjä tai lentokoneinsinööri. Pidin silloin musiikkia vain harrastuksena. Mielipiteeni muuttui 17-vuotiaana, kun lukioni orkesteri pyysi minua projektinsa pianosolistiksi. Yhtäkkiä harjoittelu, esiintyminen ja kaikki musiikkiin liittyvä tuntuikin oikealta.

Tuli valinnan paikka. Michailidis teki päätöksen keskittyä musiikkiin.

Sibelius-Akatemiaan Jorma Panulan suosituksesta

Kreikasta Kornilios Michailidis päätyi Pariisin konservatorioon David Livelyn oppiin vuonna 2009, piano pääaineenaan. Sen jälkeen koitti neljän vuoden periodi Yhdysvalloissa, Indiana University Bloomingtonin alla toimivassa Jacobs School of Musicissa. Siellä hän opiskeli myös orkesterin ja kuoron johtamista. Vuonna 2014 Michailidis palasi muutamaksi kuukaudeksi Kreikkaan, jossa hän konsertoi muun muassa Athens State Orchestran pianosolistina. 

Samana vuonna Michailidis päätyi Tšekkiin legendaarisen emeritusprofessori Jorma Panulan orkesterinjohdon mestarikurssille. Panula suositteli lupaavalle kapellimestarille maisteriopintoja Sibelius-Akatemiassa, jonne hän lopulta kirjoitti myös suosituskirjeen.

– Oli ihme, etten tiennyt Sibelius-Akatemiasta mitään ennen Jorma Panulaa. Sain kuitenkin tulla tutustumaan Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutukseen pariksi päiväksi keskellä marraskuuta 2014. Näin, miten Atso Almila ja Hannu Lintu opettivat tulevia kapellimestareita Sibelius-Akatemian oman kapuyhtyeen kanssa. Sibelius-Akatemian avoin ilmapiiri ja opetusfilosofia tekivät vaikutuksen: opiskelijoille annettiin työkaluja, mutta heidän annettiin vapaasti kehittyä haluamaansa suuntaan.

Michailidis ihastui ikihyviksi myös upeaan Musiikkitaloon. Hän näki, miten opiskelijat saivat työskennellä samassa rakennuksessa harjoittelevien ja konsertoivien ammattiorkestereiden, Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

– Maailmassa ei yksinkertaisesti ollut mitään muuta opiskelupaikkaa, joihin olisin voinut kaiken tämän koettuani hakea. Ymmärsin, että jos opiskelisin Sibelius-Akatemiassa, ura kapellimestarina olisi tämän jälkeen takuuvarmaa.

Kornilios Michailidis pääsi Sibelius-Akatemian orkesterijohdon opiskelijaksi vuoden 2015 ainoana maisteriopiskelijana. Opiskelijaksi pääseminen Sibelius-Akatemian kapellimestariopintoihin on perinteisesti ollut tiukan seulan takana: kandidaattiopintoihin valittiin samana vuonna vain kaksi opiskelijaa.

Työelämän kontakteja Suomesta

Suomen luonnosta ja rehellisistä suomalaisista pitävä Kornilios Michailidis aikoo viettää osan vuodesta Suomessa ja osan Kreikassa valmistumisensa jälkeen. Suomessa häntä pitää vuonna 2015 alkanut Beethoven Now! -projekti ja -yhteisö, joka nimensä mukaisesti vaalii Beethovenin rikasta sävellystuotantoa ja tuo sitä osaksi nykyaikaa. Kreikassa Michailidis toimii yhdessä vanhempiensa kanssa perustamansa Koufonisia Classical Festivalin taiteellisena johtajana.

Michailidis kertoo saaneensa Suomen-opintojensa aikana kullanarvoisia työelämän kontakteja.

– Tärkeimpiä opintojen aikaisia projekteja ovat olleet paikat assistentteina Hannu Linnun kanssa Radion Sinfoniaorkesterissa sekä Mikko Franckin kanssa Ranskan radion filharmonisessa orkesterissa.  

Syyskuun lopun maisterikonserttinsa ranskalaisteemaan Michailidis sai myös kimmokkeen Hannu Linnun assistenttina toimiessaan.

– Sain tutustua Maurice Ravelin Daphnis et Chloé -sarjaan ensi kertaa toimiessani Hannu Linnun assistenttina. Ihastuin teokseen niin paljon, että halusin sen osaksi myös opinnäytettäni. Sibelius-Akatemia antoi minulle mahdollisuuden toteuttaa visioni ranskalaisteemaisesta konsertista.

Maisterikonserttinsa jälkeen Michailidis aikoo matkustaa Italiaan kolmeksi kuukaudeksi opiskelemaan italiaa ja sen kulttuuria.

– Koen, että itsensä kehittäminen on tärkeää läpi elämän. Aion myös tulevaisuudessa hankkia lentäjän ammattiluvan, ja ehkä jonain hankin myös oman lentokoneen. Kapellimestarius on kuitenkin aina ykkösjuttu.  

Faunin iltapäivä - Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, joht. Kornilios Michailidis
La 29.9. klo 16.00
Musiikkitalon konserttisali
Liput: alk. 22,50 € (Ticketmaster) Osta lippu
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri
Kornilios Michailidis, kapellimestari
Gustav Schantz, piano
Somnium Ensemble
Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL)
Kamarikuoro Kaamos
Debussy: Faunin iltapäivä
Poulenc: Sinfonietta
Ravel: Pianokonsertto G-duuri
Ravel: Daphnis et Chloé, sarja nro. 2

***

Teksti: Johanna Laitinen