Photo: Janne Mikkilä

Koreografi Sonya Lindfors voitti kansainvälisesti arvostetun ANTI Live Art -palkinnon!

Koreografian alumni, koreografi Sonya Lindfors voitti kansainvälisen ANTI-festivaalin Live Art -palkinnon syyskuussa!

Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden merkittävimmistä taidepalkinnoista. Palkinto koostuu taiteiljan saamasta 15 000 euron rahapalkinnosta ja saman suuruisesta tuotantoavustuksesta, jolla toteutetaan teos seuraavan vuoden festivaalille.

Kansainvälistä raatia johti tänä vuonna yksi aikamme merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista filosofeista, Jacques Rancière (Ranska). ”Hän on tunnettu kirjoituksistaan estetiikasta, politiikasta, kasvatuksesta, tasa-arvosta, emansipaatiosta sekä taiteesta ja tieteestä. Muut raadin jäsenet olivat Eisa Jocson (Filippiinit) ja Lois Keidan (Iso-Britannia). Toista vuotta raadissa toimiva Keidan on yksi Lontoon Live Art Development Agencyn perustajista. Tunnettu filippiiniläinen taiteilija Eisa Jocson, joka vieraili tänä vuonna myös Liikkeellä Marraskuussa -festivaalilla, työskentelee kuvataiteen ja koreografian parissa tarkastellen muun muassa tanssivan kehon representaatioita.”

Raati kuvaa Lindforsin esitysten, julkisen ja kirjallisen tilan interventioiden ja julkiseen keskusteluun osallistumisen tuovan esiin ajankohtaisia kysymyksiä siitä kuka puhuu ja kenelle. 

”Linforsina koreografinen praktiikka luo kysyvää tilaa, dialogista tilaa ja kehollistettua mustaa tilaa, joka problematisoi odotuksiamme syvällä ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Hänen työnsä vaikutukset, ja sen parista piilotettuina, paljastettuina ja leikkisästi esiin kutsuttuina löytyvät kehot, haastavat käsityksemme kaanonista; mitä muita historioita ja kehityskaaria kulkee tämän tilan läpi ja mitä ei, mitä ei ole mukana – mitkä äänet ja kehot jäävät puuttumaan?”

Raadin lausunnon kokonaisuudessaan pääset lukemaan palkintosivulla, ja festivaalin sivut löytyvät täältä.
Yle kirjoitti voitosta ja Lindforsin ajatuksista 3.10. artikkelin, jonka voit lukea täältä

Koreografin kotisivuilla voit tutustua lisää Lindforsin taiteelliseen ja kirjalliseen työhön. Lindfors toimii myös taiteellisena johtajana UrbanApa -festivaalilla, jonka toinen perustaja hän myös on. Hänen viimeisimpiä töitään ovat Cosmic Latte, joka oli kolmas osa mustuutta käsittelevässä trilogiassa ja sai ensi-iltansa Zodiakissa toukokuussa, Soft Variations joka sai ensi-iltansa kesäkuussa Schwindelfrei -festivaalilla, Manheimissa, sekä yhdessä aktivisti Maryan Abdulkarimin kanssa tehty luento-performanssi We Should All Be Dreaming, joka sai ensi-iltansa Spring Utrech -festivaalilla toukokuussa ja vieraili marrasuussa Baltic Circle -festivaalilla Helsingissä.

Lämpimät onnittelut!  

Asiasanat