Kontrabasso-opiskelijat saivat käyttöönsä kauan odotetun arvosoittimen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on hankkinut 1700-luvun lopulla rakennetun italialaisen kontrabasson opiskelijoidensa käyttöön. Carcassi-kontrabasso lainataan haulla valitulle opiskelijalle enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Opintojen edistymistä tarkastellaan vuosittain.

Sibelius-Akatemia on etsinyt korkeatasoista soitinta kontrabassonsoiton opiskelijoilleen vuosien ajan. Lehtori Lasse Lagercrantz kertoo, että Suomessa ei tätä ennen ollut ainoatakaan näin laadukasta kontrabassoa, jonka opiskelijat olisivat voineet saada käyttöönsä. Nyt hankittu soitin oli aiemmin London Symphony Orchestran kontrabasson äänenjohtajan Rinat Ibragimovin käytössä.

– Teimme hartiavoimin töitä vakuuttaaksemme London Symphony Orchestran hallituksen siitä, että arvosoitin kannattaa myydä oppilaitokselle. Sibelius-Akatemian vahva maine maailmalla auttoi merkittävästi, Lagercrantz kuvailee.

– Nyt opiskelijoidemme käytössä on soitin, jonka avulla he voivat kehittyä sekä soolosoittajina että orkesterisoitossa ja osallistua kansainvälisiin kilpailuihin. Ainutlaatuinen soitin on meille myös kilpailuetu maailman muihin musiikkiyliopistoihin verrattuna: se houkuttelee varmasti lisää hyviä kontrabasso-opiskelijoita, niin kuin muutkin arvojousisoittimemme omiin soitinryhmiinsä. Käsissämme on todellinen bassojen kruununjalokivi – yhtenä maailman parhaimmista basisteista pidetyn Ibragimovin lempisoitin.

Kontrabasso on firenzeläisen Carcassin soitinrakennussuvun taidonnäyte. 1700-luvulla eläneet Carcassin veljekset Lorenzo ja Tommaso rakensivat lukuisia, nykyarvoltaan huomattavia jousisoittimia. Soittimen pohjasetelissä lukee Lorenzo Carcassi 1765, mutta puuanalyysin ja asiantuntijalausuntojen perusteella soittimen arvellaan olevan Tommason pojan Vincenzon työtä. Soitinta on korjannut Ettore Cavallini Italian Arezzossa 1924.

1900-luvulla soitin päätyi Isoon-Britanniaan. London Symphony Orchestra hankki soittimen kontrabasson äänenjohtajalle Rinat Ibragimoville 1990-luvun lopussa. Ibragimov käytti suosikkisoitintaan lukuisissa konserteissa, palkituilla äänitteillä ja elokuvien soundtrackeilla vuoteen 2013 saakka, ennen poisjääntiään orkesterista.

 

Videolla Sibelius-Akatemian tuntiopettaja, Radion sinfoniaorkesterin kontrabasson äänenjohtaja Aapo Juutilainen esittelee soitinta.

Lisätiedot:
soitinamanuenssi Mikko Pietinen
050 592 5391,