Photo: Alexander Salvesen

Kesän kiertue-esitys tutkii suhdettamme kansallismaisemaan

Heinäkuussa 2017 toteutettava esitys Mindscapes Landscapes kiertää suomalaisia kansallismaisemia Kilpisjärveltä Suomenlinnaan. Esitys tutkii ihmisen suhdetta maisemaan niin henkisenä kuin fyysisenä tilana, ja kysyy mitä impulsseja ja aistimuksia maamme kansallismaisemat tuottavat. Mistä maisema rakentuu ja miten kameran läpi nähty kuva on muuttanut havaintoamme maailmasta? Samalla esittävän taiteen konventiot kohtaavat installaation ja paikkasidonnaisen performanssin. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu toteuttaa esityksen yhteistyössä Metsähallituksen kanssa, ja se on osa laajaa valtakunnallista Suomi 100 − Luonnon päivät -hankkeen ohjelmistoa.

Esitys toteutetaan pimennetyssä teltassa, joka toimii suurena neulansilmäkamerana. Yleisö teltan sisällä näkee heijastuksen ulkona olevasta maisemista ja esiintyjistä. Näin teoksesta tulee eräänlainen live-elokuva, jossa yleisön kokemus perustuu sisätilaan heijastuvan kuvan ja kameran ulkopuolella tapahtuvan esityksen välille. Heinäkuun aikana työryhmä matkustaa Suomen halki pohjois−eteläsuunnassa ja pystyttää esityksen 10 erilaiseen kansallismaisemaan.

Teoksessa esitys astuu lähelle luontoa, pois esittävän taiteiden konventionaalisista esitystiloista, ja ottaa luonnon osaksi itseään. Tekijät haluavat herättää ihmiset tarkastelemaan omaa ympäristöään.

"Haluamme luoda yleisölle olosuhteen, jossa voi katsoa neutraalisti ympärillä olevaa maisemaa ja reflektoida sen sisältöä ja merkitystä. Miltä omasta ympäristöstään irrotettu kuva vaikuttaa uudessa kontekstissa? Miten maamme eri kansallismaisemat vaikuttavat esiintyjään ja miltä se näyttää maisemassa? Entä mitä tuntemuksia elävän maisemakuvan katsominen herättää yleisössä?", pohtii työryhmän koollekutsuja, valosuunnittelun maisteriopiskelija Alexander Salvesen.

Ennakkoesityksenä Mindscapes Landscapes nähdään Nuuksiossa 17.6. osana Metsähallituksen Luonnon päivät -tapahtumaa. Esityspaikat heinäkuussa ovat Gilbbesjávri (suom. Kilpisjärvi) (ensi-ilta), Pallastunturi, Aavasaksa, Oulankajoki, Väisälänmäki, Koli, Punkaharju, Houtskari, Hanko ja Suomenlinna. Ne on valittu Metsähallituksen vuonna 1992 määrittelemien Suomen 27 kansallismaiseman sekä valtioneuvoston 1995 päättämien arvokkaiden maisema-alueiden joukosta. Kohteet ovat valittu edustamaan mahdollisimman monipuolisesti ja tasaisesti Suomen luonnon monimuotoisuutta maan pohjois−etelä-akselilla. Työryhmän valmistautumista kiertueeseen sekä itse kiertuetta voi seurata blogissa https://mindscapeslandscapes.wordpress.com/ sekä sosiaalisessa mediassa (#mindscapeslandscapes). Kiertueen tarkemmat tiedot päivittyvät Taideyliopiston ja Metsähallituksen verkkosivuille sekä tapahtuman omille verkkosivuille kesäkuun aikana.

Työryhmän koollekutsuja on valosuunnittelija ja esityksen visualisti Alexander Salvesen. Teos on Salvesenin maisterintutkinnon taiteellinen opinnäyte Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Muut työryhmän jäsenet ovat äänisuunnittelija Eero Nieminen sekä tanssijat/koreografit: Karoliina Kauhanen, Pinja Poropudas ja Katriina Tavi.

 

Lisätietoja:
Tuottaja Nina Numminen, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
p. 0400 792 027, Nina.numminen@uniarts.fi