Kansainvälinen konferenssi tuo jazzlaulun asiantuntijat ja ystävät Helsinkiin jo kolmatta kertaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmä järjestää kansainvälisen jazzlauluun keskittyvän konferenssin nyt jo kolmatta kertaa. Helsingin Musiikkitalolle 4.–6.10.2019 kokoontuu noin 70 jazzlaulajaa, jazzlaulupedagogia ja -tutkijaa. Tapahtuma tarjoaa oivan tilaisuuden tulla tutustumaan siihen, mitä jazzlaulun kentällä tällä hetkellä tutkitaan ja mistä keskustellaan.

Tänä vuonna konferenssissa tuodaan esille muun muassa brasilaisen musiikin syvintä olemusta, ja toiseksi pääpuhujaksi onkin kutsuttu jazzkitaristi/laulaja Chico Pinheiro. Toinen pääpuhujavieras, yhdysvaltalainen tutkija Shana Redmond avaa yhtä jazzmusiikin tärkeää kysymystä luennollaan "Two Nations, One Song: Black Women's Jazz and the Politics of Nationalism".

Konferenssi pitää sisällään luentoja, työpajoja, paneelikeskusteluja ja konsertteja, yhteensä yli parisenkymmentä kansainvälisten osallistujien pitämää esitelmää. Tapahtumalla halutaan lisätä laulajien, muusikoiden ja yleisön tietoutta jazzlaulun erityispiirteistä ja merkityksestä sekä musiikin, pedagogiikan että tutkimuksen kautta. 

- Taiteellisella tutkimuksella halutaan usein sanottaa sitä, mitä musiikissa tapahtuu. Merkittävää siinä on, että havaintoja ja oivalluksia pääsee soveltamaan suoraan esiintymislavalle tai luokkahuoneisiin ja yhteys käytäntöön voi olla hyvinkin suora. Tietysti haluamme myös samalla lisätä ymmärrystä jazzin erityispiirteistä ja hälventää sitä mystiikkaa, joka sen ympärillä usein vielä on, kertoo konferenssin tuottaja Jenny Robson, joka valmistelee jazzlauluun liittyvää taiteellista tohtorintutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Nyt jo kolmatta kertaa järjestettävä konferenssi on Robsonin ja hänen kollegansa Elena Mindrun luotsaama jazzlaulua ja sen tutkimusta yhdistävä kansainvälinen tapahtuma, jonka ohjelman ja sisällön ovat ideoineet jazzlaulajat itse. Sen tarkoitus on lisätä laulajien, muusikoiden ja yleisön tietoa jazzlaulusta ja sen erityispiirteistä. Samalla se toimii ammattilaisten verkostoitumispaikkana. 

Lisätietoja
 

Jenny Robson 
Elena Mindru 

Aikataulu ja lisätiedot tapahtuman kotisivuilta. Mukaan ovat tervetulleita niin jazzlaulun tutkijat, opettajat, esiintyjät kuin aiheesta kiinnostuneet. Varsinainen rekisteröityminen konferenssiin on päättynyt, mutta päivälippuja saa paikan päältä. Päiväkohtaiset liput (ilman lounaita tai iltakonsertteja) 50-60€/päivä, ostettavissa paikan päältä