Kansainvälinen Creative Dialogue -työpaja tuo Kaija Saariahon ja Daniel Belcherin Järvenpäähän

Kansainvälinen säveltäjiä, jousisoittajia ja laulajia yhdistävä Creative Dialogue -työpaja järjestetään Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksessa Järvenpäässä 16.-25.8.2019. Työpajaan saapuvat opettamaan säveltäjä Kaija Saariaho, sellisti Anssi Karttunen sekä Grammylläkin palkittu, maailmalla tunnustettu baritoni Daniel Belcher. Osallistujiksi saapuu 14 sävellyksen, jousisoitinten ja laulun opiskelijaa maailman parhaista musiikkioppilaitoksista.

Creative Dialogue -työpaja on yhdentoista toimintavuotensa aikana yhdistänyt jo lähes sata säveltäjää ja muusikkoa eri puolilta maailmaa. Tänä kesänä mukaan on kutsuttu neljä säveltäjää, neljä laulajaa, kaksi sellistiä, kaksi viulistia ja kaksi alttoviulistia. Viikon mittaan nuoret säveltäjät kirjoittavat teoksia jousille ja laulajille. Loppukonsertti järjestetään Helsingin Musiikkitalossa 25. elokuuta, ja siellä kuullaan työpajan aikana syntyneiden uunituoreiden sävellysten lisäksi myös Kaija Saariahon teoksia.

Eri instrumentalistit ja säveltäjät opiskelevat tavallisesti samoissa oppilaitoksissa. Siitä huolimatta sävellyksenopiskelijat saavat harvoin mahdollisuutta työstää teoksiaan yhdessä niitä soittavien kanssa. Sellisti Anssi Karttunen ja säveltäjät Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg loivat Creative Dialogue –työskentelymuodon vuonna 2008 yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa avatakseen uusia näköaloja ja luomaan uutta vuoropuhelua nuorten taiteilijoiden välille. Siitä saakka nämä työpajat ovat olleet kiinteä osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian aktiivista kansainvälistä toimintaa.

Ensimmäiset kuusi Creative Dialogue -työpajaa järjestettiin Acequia Madre Housessa Santa Féssä. Vuonna 2015 workshop pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa, Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksessa Järvenpäässä. Siitä alkaen Creative Dialogue on järjestetty vuorovuosin Suomessa ja Yhdysvalloissa. Työpaja auttaa opiskelijoita verkostoitumaan ja työskentelemään tiiviisti yhdessä sekä syventämään ymmärrystään siitä, kuinka säveltäjien ja esiintyjien väliset ystävyyssuhteet ovat vaikuttaneet musiikin historiaan. Vuosien aikana työpajoissa ovat opettaneet Anssi Karttusen, Kaija Saariahon ja Magnus Lindbergin lisäksi muun muassa huilisti Chen Halevi sekä sopraano Barbara Hannigan. 

Creative Dialogue -verkkosivut