Photo: Karoliina Pirkkanen

Julia Leskinen: Parasta on se, että saa elää muusikon elämää

Julia Leskinen aloitti käyrätorvensoiton opinnot Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2018.

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopistoon?

Päädyin opiskelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, sillä musiikki on suurin kutsumukseni. Olen viimeisen parin vuoden aikana huomannut, että se tekee minut todella onnelliseksi.

Millainen oli pääsykokeesi?

Pääsykoekokemustani kuvailisin yhdellä sanalla: onnistunut! Käyrätorven pääsykoe koostui kaksivaiheisesta soittonäytteestä sekä teoria- ja säveltapailukokeesta. Verrattuna aikaisempiin pääsykoekokemuksiini olin nyt parhaiten valmistautunut ja jopa nautin esiintymisestä viisihenkiselle lautakunnalle.

Miten valmistauduit pääsykokeeseen?

Valmistauduin pääsykokeisiin tietysti harjoittelemalla paljon. Tämän lisäksi aloitin mentaaliharjoittelun jo edellisenä syksynä. Se auttoi minua keskittymään kokeessa, mutta myöskin harjoitellessa siihen.

Millaista opiskelu on ollut?

Oppimisympäristö on täällä mielettömän hyvä. Opiskelijat, opettajat ja henkilökunta ovat olleet erittäin rohkaisevia ja kannustavia alusta asti. Minun on ollut helppoa saada apua kaikkeen, mitä olen tarvinnut. Tämän lisäksi vanhemmat opiskelijat ovat ottaneet meidät uudet opiskelijat lämpimästi vastaan. Useinkaan ei käytävillä tiedä, millä vuosikurssilla ihmiset ovat.

Millaisia kursseja sinulla on tänä vuonna ja millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Tänä vuonna opintoihini kuuluvat luonnollisesti soittotunnit sekä luokkatunnit. Lisäksi lukujärjestyksessäni on muita kouluaineita: teoria, säveltapailu, ruotsi, englanti, musiikin historian luennot, kamarimusiikkia pianotriossa, hyvinvointikurssi sekä orkesteriperiodeja. Suurin osa jokaisesta päivästä koostuu omasta harjoittelusta. Sen lisäksi minulla on kaksi kertaa viikossa historia- ja teorialuentoja. Vapaa-aikanani ystävät ovat minulle kaikista tärkeimpiä. Liikunta on myös mukavaa ja tehokasta ajanviettoa.

Mikä on opiskelussa parasta? Entä mikä haastavinta?

Parasta opinnoissa on se, että saa musisoida täysipäiväisesti eli elää muusikon elämää. Pidän myös paljon siitä, että on aikaa kehittymiseen. Työskentely ammattilaisten kanssa ammattimaisesti erilaisissa projekteissa on myös ns. "sikasiistii”.  Haastavaa toisaalta on arjen aikatauluttaminen ja työn ja vapaa-ajan erottaminen ja toisaalta rajattomien mahdollisuuksien hahmottaminen; projekteja on tarjolla lukematon määrä mutta kaikkiin ei voi osallistua.

Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?

Vinkkinä käyrätorvihakijoille sanoisin, että tärkeintä on määrätietoisuus, töiden tekeminen ja terve maalaisjärki. Pääsykokeisiin harjoittelussa sanoisin, että kultainen sanonta ”laatu korvaa määrän” on hyvä lähtökohta. Ps. Opi kiksaamaan tyylillä! ;)