Dramaturgian koulutusohjelmaan haetaan uusia opiskelijoita yhteishaussa tammikuussa 2019. Hakuaika on 9.-23.1.2019 (päättyy klo 15 Suomen aikaa).

Juho-Matias Keränen: Parasta ja haastavinta ovat suuret kysymykset

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopistoon?
Olen Juho Keränen, opiskelen kuudetta vuotta dramaturgian koulutusohjelmassa.

Tieni kouluun oli mutkikas. Ennen lukiota halusin kuvataiteilijaksi. Kuvataidelukiossa halusin elämänkokemusta. Lukion jälkeen tajusin, että Teatterikorkeakoulu on olemassa ja halusin näyttelijäksi tietämättä ammatista mitään. Opinto-ohjaaja yritti helpottaa elämääni ja opiskelin hänen suosituksestaan vuoden teollista muotoilua, kunnes aloin taas hankalaksi ja lähdin opiskelemaan Lahden kansanopistoon teatteria. Aloin epäillä haluanko sittenkään näyttelijäksi ja tajusin samalla, että olin huomaamatta kirjoittanut sitä sun tätä kaiken epäilyn ja päättämättömyyden keskellä. Opiston jälkeisenä vuonna suoritin sivarin päiväkodissa ja harrastin kotikaupunkini ylioppilasteatterissa. Tuon vuoden keväänä hain opiskelemaan sekä näyttelijäntyötä, että dramaturgiaa. Loppuvaiheessa kokeiden aikataulut menivät päällekkäin ja minun piti itse valita missä kokeissa jatkan. Vaikka vihaan valintoja, en ole katunut dramaturgiaan päätymistä.

2. Millainen oli pääsykokeesi?
Kummallinen tilanne, joka ei vastannut mitään muuta aiemmin kokemaani tilannetta. Kirjoitimme nopeaan tahtiin, osallistuimme ryhmäkeskusteluihin ja meitä haastateltiin. Jatkuvan arvioinnin kohteena oleminen oli vaihdellen imartelevaa ja raastavaa. Kumpikin tunne vuoroin haittasi keskittymistä ja auttoi kirjoittamaan.

3. Miten valmistauduit pääsykokeeseen?
Ennakkotehtävien lisäksi kirjoitin koko kevään aktiivisesti kaikkea muuta. Osallistuin mm. kirjoituskilpailuun. Parasta on tietysti keskittyä mahdollisuuksien mukaan yhteen asiaan kerrallaan, mutta uskon että ennakkotehtävien jälkeen varsinaisissa kokeissa minua auttoi muiden deadlinejen avulla ylläpidetty kirjoitusrutiini. Itse pääsykokeiden aikana lenkkeilin ja liikuin paljon pitääkseni vireystilan sopivana nopeatahtisia kokeita varten. Vireystilan ylläpitämiseen on tietysti monia keinoja, mutta oman kehon kuuntelu ja sen monipuolinen haastaminen on yksi hyvistä.

4. Millaisena koit ennakkotehtävät?
Muistan, että piti kirjoittaa muun muassa oman elämän tilanteesta, jossa on tuntenut suurta häpeää. Jälkiviisaasti voi todeta, että tämän kaltaisissa tehtävissä nokkeluus ei auta, vaan ne vaativat ensisijaisesti uskallusta.

5. Millaista opiskelu on ollut?
Intensiivistä. Viiden ja puolen vuoden ajan opiskelu on ollut ensisijainen jokapäiväistä elämääni rytmittävä asia. Koen oppineeni paljon, mutta samalla olen vakuuttunut siitä että opittavaa riittää koko loppuelämäksi opiskeluajan jälkeenkin.

6. Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia kursseja tai projekteja opintojesi aikana?
Erityisesti produktiot, tehdyt esitykset, ovat olleet mieleenpainuvia. Produktioiden parissa koulussa opeteltavat asiat ovat konkretisoituneet näyttämöllä. Usein tosin niin, että jälkikäteen tajuaa ettei vielä osaa, mutta sehän vasta hauskaa onkin.

7. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?
Kandivaiheen opinnot ovat suurilta osin lukujärjestykseen sidottuja kursseja yhdeksästä viiteen. Iltaisin työ jatkuu usein itsenäisesti. Kun opinnot etenevät, itsenäisen työn osuus kasvaa. Oman työajan hallitseminen vaatii harjoittelua tiukan ennaltamäärätyn lukujärjestyksen jälkeen.

8. Mikä on opiskelussa parasta? Entä haastavinta?
Parasta ja haastavinta ovat suuret kysymykset. Mitä haluat tehdä? Miksi haluat tehdä sitä mitä teet? Miten tämä suhteutuu siihen mitä sinun pitäisi tehdä?

9. Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?
Tutustu omaan ajatteluusi ajattelun nautinnon kautta, eli etsi sitä mikä toistuvasti palauttaa sinut kirjoittamisen/oman näyttämösi ääreen. Kirjoita tajunnanvirtaa. Tai mene ulos ja katsele ympärillesi ja merkitse muistiin se minkä huomaat. Tai äänitä hyvä keskustelu ystävän kanssa. Tai seuraa mitä maailmassa tapahtuu.
 


Dramaturgiksi? Hae Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun!

Lue lisää dramaturgian koulutusohjelmasta.
Tutustu hakuohjeisiin, ennakkotehtäviin ja hae.