Photo: Wilma Hurskainen

Juhani Nuorvala sävelsi oopperan Andy Warholista

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sävellystä opettava Juhani Nuorvala sävelsi oopperan pop-taiteilijana 1960-luvun alussa tunnetuksi tulleesta Andy Warholista. FLASH FLASH -oopperan piti alun perin nähdä päivänvalonsa jo vuonna 2006, mutta hanke kaatui. Esitys saa vihdoin odotetun ensi-iltansa osana Musica nova Helsinki -festivaalia 9. helmikuuta.

– Tapasin oopperan libreton kirjoittaneen Juha Siltasen opiskeluaikoinani 80-luvun alussa. Jaoimme kiinnostuksen Andy Warholin taiteeseen, ja sovimme että joskus vielä tekisimme tästä aiheesta musiikkiteatteria, Juhani Nuorvala kertoo.

FLASH FLASH valmistui jo vuonna 2005, mutta erilaisista tuotannollisista vaikeuksista johtuen kantaesitys siirtyi siirtymistään. Teos oli tulossa tilaajansa Ooppera Skaalan esitettäväksi, mutta hanke kaatui. Oopperan keskimmäinen näytös, Väliaika (Intermission),  esitettiin kuitenkin Musica novan konsertissa kymmenen vuotta sitten. Nyt kantaesityksen mahdollistaa tiivis yhteistyö Taideyliopiston, Espoon kaupunginteatterin, Aalto-yliopiston ja Musica nova Helsingin kesken.

FLASH FLASH sukeltaa taidemaalarina, elokuvantekijänä, mediapersoonana tunnetun Andy Warholin maailmankuvaan. Nuorvala kuvailee teoksen musiikin olevan pop-sykkeistä, mutta sävellystyylilleen ominaisesti puhdasvireistä.

– Tasavireinen järjestelmä on hahmotettavissa katsomalla ja kuuntelemalla pianon koskettimia, joissa oktaavi koostuu 12 saman suuruisesta sävelaskeleesta. Puhdasvireisessä, yläsävelsarjaan perustuvassa musiikissa on aina jokin valikoima äärettömästä sävelavaruudesta. FLASH FLASHissä  oktaavissa on peräti neljäkymmentä eri nimistä, omalla nuottimerkillä varustettua säveltä, ja ne eivät ole tasavälisiä.

Tarkkakorvainen voi kuulla oopperassa kuitenkin myös pop-taiteelle ominaista lainailun estetiikkaa. Yhteys on tässä yhteydessä selvä, sillä Andy Warhol lainasi pop-taiteessaan kuva-aiheita mainoksista tai aivan arkipäiväisistä esineistä, kuten Campbellin tomaattikeittopurkeista.

– Hänen estetiikkansa tuntien olisin voinut säveltää oopperasta lainailun ja siteerauksen vuoristoradan, mutta viittaukset eivät ole hallitsevassa asemassa.  Sitaatit voivat kuulua esimerkiksi Velvet Underground -tyyppisissä särökitara- ja alttoviulusoundeissa tai vaikkapa pätkinä Verdin aarioista, Nuorvala kertoo.


FLASH FLASH                                                                                    
- the two deaths of andy warhol -

Esitykset Musiikkitalon Black Boxissa osana Musica nova -festivaalia la 9.2. ja su 10.2. klo 17.
Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa ke 13.2., to 14.2., pe 15.2. klo 19 ja la 16.2. klo 15.

Sävellys Juhani Nuorvala
Libretto Juha Siltanen
Kapellimestari Nils Schweckendiek
Ohjaus Erik Söderblom
Solistit Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston
Tanssija Ari Kauppila
Orkesteri NYKY Ensemble
Lavastus Reeta Tuoresmäki
Äänisuunnittelu Kalev Tiits ja Marko Myöhänen
Valo- ja videosuunnittelu Teo Lanerva
Pukusuunnittelu Iida Ukkola

Teksti: Johanna Laitinen

Asiasanat