Photo: Photo: Veikko Kähkönen / Uniarts Helsinki

Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella yhdistetään kansainväliset huipputaiteilijat ja opiskelijat

Tulevaisuuden taiteilijoiden toimintakenttä on yhä kansainvälisempi ja yhteisöllisempi. Kehityksen ytimessä on kansainvälisten huipputaiteilijoiden ja opiskelijoiden välinen yhteistyö, ja tähän Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälinen vierailijaohjelma tarjoaa innostavan ympäristön. Ohjelmassa opiskelijat oppivat epähierarkkisessa ilmapiirissä johtavilta taiteilijoilta ympäri maailman. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee vierailijaohjelmaa yli miljoonalla eurolla.

Jane ja Aatos Erkon säätiö on yksi suurimmista suomalaisen tieteen, taiteen ja kulttuurin tukijoista. Säätiö myöntää avustuksia, palkintoja ja tukia sekä tukee tutkimusprojekteja alan laitoksissa Suomessa ja ulkomailla. Kulttuurin avustuksissaan säätiö panostaa suurempiin, kansainvälisesti korkeatasoisiin hankkeisiin.  Säätiö on myöntänyt Sibelius-Akatemian kansainväliseen vierailijaohjelmaan 1 155 000 euroa vuosille 2019-2022.

”Avustamiemme hankkeiden valinnassa säätiön hallitus edellyttää korkeaa laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Sibelius-Akatemian vierailijaohjelma tarjoaa innostavan kansainvälisen oppimisympäristön huippuvierailijoiden ja opiskelijoiden työskentelylle. Samalla suuri yleisö saa mahdollisuuden päästä Helsingissä osalliseksi alan vetovoimaisten taiteilijoiden ja tutkijoiden työn tuloksista”, säätiön asiamies Marja Leskinen toteaa.

Poikkeuksellisen ohjelmasta tekee vierailijoiden sitoutuminen pitkäjänteiseen työhön ja ohjelman epähierarkkinen työtapa. Opetus linkittyy suoraan taiteelliseen prosessiin: vierailevien taiteilijoiden tehtävänä ei ole vain yksittäisten opiskelijoiden opettaminen, vaan he vievät taiteellisen projektin suunnitelmasta toteutukseen opiskelijoiden rinnalla työskennellen.

”Uusi yhdessä tekemisen ja luomisen malli on ainutlaatuinen mahdollisuus paitsi nuorille muusikoille, myös koko suomalaiselle musiikkielämälle. Olen iloinen siitä, että sekä opiskelijat että suomalainen yleisö pääsevät osallisiksi sellaisten taiteilijoiden työtä, jota ei muuten Suomeen olisi mahdollista saada”, Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén korostaa.

Jane ja Aatos Erkon säätiö toivoo, että yhteistyö Taideyliopiston kanssa luo vankan perustan kansainväliselle vierailijaohjelmalle sekä hyvät edellytykset ohjelman jatkumiselle myös tulevaisuudessa.

Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa on mukana tukemassa myös Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoa kansainvälisestä vierailijaohjelmasta https://www.uniarts.fi/visitorprogramme