Photo: BKA Photo

Itävallan liittokansleri Brigitte Bierlein vieraili Taideyliopistossa

Itävallan liittokansleri Brigitte Bierlein vieraili Taideyliopistossa maanantaina 16. syyskuuta. Suomen-vierailunsa aikana Bierlein on ehtinyt tavata myös ylintä valtionjohtoa kuten presidentti Sauli Niinistön. Taideyliopistoon hän tutustui erityisesti omasta toiveestaan. Hän tapasikin Musiikkitalossa niin Itävallan Suomen-lähetystön edustajia kuin Taideyliopiston johtoa ja opettajakuntaa.

18-henkinen joukkio, johon kuului myös Itävallan Suomen suurlähettiläs Maximillian Henning, vieraili Musiikkitalossa, jossa heille järjestettiin pieni esittelykierros. Vierailun yhteydessä liittokanslerille esiintyi myös viisijäseninen Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen kvintetti johon kuuluivat Bence Bubreg, Aino Yamaguchi, Ida Westerlund, Julie Svacinova ja Siiri Nieminen. Nuoret tulkitsivat vieraille ensimmäisen osan W.A. Mozartin klarinettikvintetosta.

Taideyliopiston hallituksen varapuheenjohtaja Astrid Thors, tutkimuksesta vastaava vararehtori Jaana Erkkilä-Hill, Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston varadekaani Markus Utrio, professori Réka Szilvay ja itävaltalainen klarinetistiopiskelija Bence Bubreg esittelivät yliopiston toimintaa ja suomalaista koulutusjärjestelmää liittokanslerille ja hänen seurueelleen. Suomalaisen koulutusjärjestelmän erityispiirteinä keskustelussa nostettiin esille muun muassa se, että opettajamme ovat korkeakoulutettuja päiväkotiopetuksesta alkaen.

– Tämä tarkoittaa myös sitä, että opettajilla on akateemista vapautta muokata omaa opetustaan opiskelijalle tai opiskelijaryhmälle sopivaksi, summasi Markus Utrio.

– Meiltä kysellään usein suomalaisesta ”musiikki-ihmeestä”. En usko, että ihme on rakenteissa vaan siinä, mitä teemme ja miten teemme. Koulutuksen kentän haasteemme ovat kaksitahoisia ja varmasti aika samansuuntaisia sekä Suomessa että Itävallassa: miten taata kaikille lapsille tasa-arvoinen mahdollisuus harrastaa musiikkia ja toisaalta tukea ja kannustaa erityislahjakkaita? Uskoisin, että haasteet ovat melko samanlaisia niin Helsingissä kuin Wienissäkin, Utrio jatkoi.