Photo: Aleks Talve

Ilmastokirkko kutsuu uskonnottomaan messuun ekokriisin äärelle

Ilmastokirkko-kollektiivin Riippuvainen – esitys G#-duurissa on uskonnoton messu, kollektiivinen kokemus ja mahdollisuus kohdata ilmastokriisi yhdessä muiden kanssa. Osana Feel Helsinki -festivaalin ohjelmistoa esitettävä teos syntyi tarpeesta luoda tila yhteiselle ilmastokokemukselle yksinäisen ahdistuksen sijaan.

Ilmastokirkko-kollektiivin Riippuvainen – esitys G#-duurissa ei ole ihan tavallinen esitys.

 ”Sitä ei varsinaisesti katsota, vaan siinä esimerkiksi lauletaan ja lausutaan yhdessä. Sen osallistavuus perustuu samalle logiikalle kuin luterilainen messu”, sanoo dramaturgi Ronja Louhivuori, toinen Ilmastokirkon perustajista.

Teos esitettiin ensimmäisen kerran tammikuussa Lavaklubilla, ja nyt se nähdään uudestaan Feel Helsinki -festivaaleilla. 

Toinen esitys oli vastikään festivaaleilla Norjan Bergenissä.

”Jännitimme etukäteen, miten se toimii toisessa maassa, mutta esitys upposi paremmin kuin odotimme. Jälkeenpäin ihmiset tulivat juttelemaan ja kertomaan meille ajatuksiaan, jotka olivat samanlaisia kuin mitä olimme itsekin pohtineet”, Louhivuori sanoo.

Ilmastokirkko on Louhivuoren, 27, ja näyttelijä, esitysten tekijä Laura Marleena Halosen, 28, yhteinen taideprojekti ja löyhä kollektiivi, joka tekee paljon muutakin kuin esityksiä, esimerkiksi järjestää tapahtumia ja työpajoja ja osallistuu poliittiseen toimintaan, kuten mielenosoituksiin.

Koko projekti sai alkunsa Halosen halusta ymmärtää ilmastonmuutosta syvemmin ja kestävämmin kuin pelkän tieteellisen tiedon kautta.

”Kun olin katsonut vaikka jonkun dokumentin ilmastokriisistä, minulle tuli hetkeksi selkeä olo elämän tarkoituksesta ja merkityksellisyydestä. Mutta heti seuraavana päivänä tunne katosi arjen asioiden alle. Kaipasin sitä, että joka sunnuntai minulle saarnattaisiin tästä asiasta ja voitaisiin kerääntyä yhdessä egonrakennusprojektion ulkopuoliseen tapahtumaan, ja se kirkkaus jatkuisi sillä lailla.”

Ilmastokirkko kiertyy nimensä mukaisesti ilmastonmuutoksen ja laajemmin ekologisen kriisin ympärille. Uskonnollinen se ei ole, Louhivuori ja Halonen korostavat. Kirkko projektin nimessä viittaa pikemminkin taiteelliseen tai dramaturgiseen muotoon, ”joka jo valmiiksi ehdottaa tiettyä rakennetta tai yleisösuhdetta”, Louhivuori selittää. 

”Ilmastokriisissä on kyse niin isosta asiasta, että se on tavallaan käsittämättömän alueella. Kirkko on rakentunut vastaavalla tavalla, olemaan jonkun käsittämättömän äärellä. Se mahdollistaa kokemuksellisen ja emotionaalisen läheisyyden asiaan.”

Vaikka ilmastonmuutoksessa ei ole kyse uskon asiasta, Halonen ja Louhivuori haluavat hyödyntää projektissaan uskonnon rituaaleja ja yhteisöllisyyden kokemusta.

”Täytyy olla muitakin keinoja päästä tämän asian äärelle kuin selata uutisia yksin kotona kännykällä. Siksi me rakennamme ilmastokirkkoa, jotta olisi paikka, jonne kokoontua yhteen tämän asian äärelle. Yksin kukaan ei voi tehdä sille mitään”, Halonen sanoo.

Teksti: Silja Ylitalo

Ilmastokirkon esitykset Feel Helsinki -festivaalilla la 8.6. Musiikkitalon Camerata-salissa klo 16.00-16.30 ja 18.00-18.30. Vapaa pääsy. Lue lisää esityksestä ja koko Feel Helsinki -festivaalista

Asiasanat