Photo: Joel Nieminen

Ilmanhaltija

Taitelija Josefina Nelimarkka yhdistää taiteessaan antiikin Kreikan ja ilmastonmuutoksen ja kertoo Issue X -lehden haastattelussa, että tuo seuraavaksi teoksensa Apple ja Play Storeen.  

Mitä taiteen, tieteen ja teknologian yhdistäminen sinulle merkitsee? 
– Olen aina pyrkinyt siihen, että ei ole rajoja maiden, taiteen eri alojen tai ajankaan suhteen. Töissäni taide on yhdistävä voima. Mitään uutta ei tule ellei uskalla tehdä eri tavalla.

Mistä on kyse, kun yhdistät silkkikankaita, ilmakehätieteitä ja ilman virtauksia sekä reaaliaikaista dataa? 
– Kesällä HAMin näyttelyssä esillä olleet väripinnat altistuivat vuoden ajan säävaihteluille ulkona. Levitin kankaisiin valoherkkiä kemikaaleja, jotka tallensivat tapahtuvia reaktioita. Ymmärsin, että ilma on täynnä asioita ja tulin tietoisemmaksi prosessista, jossa ilma uusiutuu koko ajan. Tämä nivoutui antiikin Kreikan aikakäsitykseen kairos, jossa yksi hetki on näkyvä mahdollisuus monista muista hetkistä. Nämä rinnakkaiset asiat vahvistavat sitä, että ilma on aina edellä omaa observointia. 

Olet syksyn Space-residenssissä Lontoossa Saastamoisen säätiön tuella. Mitä teet?
 – Jatkan tutkimuksia lisätyn todellisuuden parissa. Interaktiivinen Kairos² AR -puhelinsovellus keskittyy ilmakehän aerosolihiukkasten muutokseen. Teoksen voi ladata App Storesta ja Play Storesta syksyn aikana. Usein tuntematonta väheksytään, vaikka juuri se on se magic.

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi lokakuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​

 

Asiasanat