Photo: Ville Kabrell

Henkiolento esitetään Omenapuutalolla

Lapinlahden vanhalla sairaala-alueella sijaitsee autio pieni puutalo, jonka ympärillä kasvaa omenapuita. Omenapuutaloksi kutsutussa rakennuksessa vierailee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun esitys Henkiolento. Kuunnelma, josta tuli esitys, pohdiskelee muun muassa olemisen ja esittämisen suhdetta.

Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelman opiskelija Henri Tuulasjärvi on työskennellyt Henkiolennon parissa jo parin vuoden ajan. Hän näyttää vanhaa valokuva-albumia, josta ajatus käsikirjoitukseen alun perin lähti. Kuvissa on omakotitalo, Tuulasjärven mummola, puutarhoineen. Ensimmäisissä kuvissa kukkivat narsissit, viimeisissä puut ovat ruskan väreissä. Vuodenaika vaihtuu keväästä kesään ja kesästä syksyyn.

Käsikirjoituksesta tuli kollaasi, joka sisältää monenlaista materiaalia: Tuulasjärven runoja, listoja ja kysymyksiä, litteroituja puhelinkeskusteluja, edesmenneen isoäidin reseptejä, ensihoito-oppaan toimintaohjeita, katkelmia kirjoista ja internetistä, lakitekstiä, hänen maalaamansa orvokin osia, valokuvia.

Äänellä esittämistä

Syksyllä 2016 Tuulasjärvi työsti käsikirjoituksesta kuunnelman yhdessä äänen koulutusohjelman opiskelija Ville Kabrellin ja näyttelijäntaiteen opiskelija Henri Tuomisen kanssa. Kuunnelman tekemisessä keskeisiä teemoja olivat läsnä- ja poissaolo, lähellä ja etäällä olo, poissaolo, yhteys, ikuistaminen, katoaminen, kuolema. Käsikirjoituksen tapaan kuunnelma on kollaasi eri yhteyksissä tuotettuja materiaaleja.

Kuunnelma taidemuotona luo mielikuvia pelkästään äänen perusteella. Äänisuunnittelun avulla kerrotaan tarinaa, luodaan erilaisia tiloja ja kuvataan tunteita. Kuulijan mielikuvitusta johdatellaan äänen avulla. Henkiolennon äänimaisemaa suunniteltaessa on mietitty muu muassa eri tallennusmuodoille tyypillisiä äänen laatuja – materiaaleja on nauhoitettu muun muassa puhelimella, c-kasetille ja studio-olosuhteissa.

Miten esittää kuunnelma?

Omenapuutalossa kuunnelma on tuotu esityksen muotoon. Työryhmään ovat liittyneet vielä Aalto Artsin näyttämölavastuksen opiskelija Jenni Nylander sekä valosuunnittelun koulutusohjelman opiskelija Riikka Karjalainen. Työryhmä on yhdessä luonut kuunnelmalle puitteet vanhaan hylättyyn taloon.

Sopivaa tilaa etsittiin kauan. Alun perin haettiin tyhjillään olevaa teollisuuskiinteistöä, mutta sitten Omenapuutalo löytyi vähän sattumalta. Tilaan ei ole tuotu juurikaan rekvisiitta. Huoneessa on ainoastaan penkit yleisölle ja rapistuneet seinät, vanhan talon tunnelma ja historia. Ikkunan takana on Lapinlahden sairaala puistoineen. Yleisön ottaa vastaan Henri Tuominen. Esityksessä Henri Tuominen edustaa itseään.

Omenapuutalolla työryhmän työskentely on ollut paljolti olemista ja ajatusten vaihtoa. Sitä on esityskin, paikalle pitää vain tulla, olla ja antaa mielikuvien johdattaa.

---

Henkiolento

Työryhmä: Jenni Nylander (Aalto ARTS), Ville Kabrell (Äma, tait. opinnäytetyö, TeM), Riikka Karjalainen (Vma, tait. opinnäytetyö, TeM), Henri Tuominen (Nma, tait. opinnäytetyö, TeM) ja Henri Tuulasjärvi (Oma, tait. opinnäytetyö, TeM).

Ensi-ilta pe 24.3.2017 klo 19
Muut esitykset: la 25.3. klo 19, ti 28.3. klo 13, ke 29.3. klo 19 ja 20.30, to 30.3. klo 19, ma 3.4. klo 13, 19 ja 20.30, ti 4.4. klo 19 ja 20.30 ja ke 5.4. klo 19 

Esityspaikka: Omenapuutalo, Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki

Liput etukäteen 15€/7€ osoitteesta www.uniarts.fi/teakliput, ovelta 17€/9€