Photo: Markus Sommers

Heikki Lehtonen: Auttamisesta tuli tapa

”Taideyliopisto on tietynlainen portti taidemaailmaan. Vaikka yliopisto onkin yhä enemmän ja enemmän avautunut ulkopuolisille, tämä on kuitenkin edelleen oma kiehtova ja salainen maailmansa, johon on ollut mahtavaa päästä mukaan”, kuvailee Taideyliopiston Taide on lahja -kampanjaan vapaaehtoisena osallistunut hallitusammattilainen Heikki Lehtonen.

Vaikka Lehtonen on ollut kiinnostunut Taideyliopistosta kolmen akatemian yhdistymisestä saakka, yhteinen taival käynnistyi sattumalta eräiden 60-vuotisjuhlien seurauksena kaksi vuotta sitten keväällä, kun Karri Kaitue, silloinen Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja, kutsui Heikin keskustelujen yhteydessä tutustumaan yliopiston toimintaan.

”Sovimme tapaamisen Taideyliopistolle ja mitä enemmän kuulin, sen mielenkiintoisemmalta kaikki vaikutti. Tapasin Kaitueen lisäksi yhteyspäällikkö Nana Salinin ja puhuimme paljon varainhankinnasta. Muistan ajatelleeni, että koska tunnen paljon säätiöissä toimivia ihmisiä, voisin auttaa kampanjan kanssa. Tartuin toimeen ja vähitellen auttamisesta tuli tapa. Koin, että tämän projektin yhteydessä pystyin omilla avuillani tekemään jotain tärkeää. Taideyliopisto tuntui jo lyhyen ajan jälkeen omalta asialta.”

 

Yhteistyö oli toiveiden täyttymys

Odottamatta Lehtonen tuli samalla myös lunastaneeksi itselleen asettamansa tavoitteen vuosien takaa.

”Ensi kesänä tulee mittari täyteen siitä hetkestä, kun toivoin, etten kymmenen vuoden kuluttua olisi enää pörssiyhtiön johdossa, vaan voisin tehdä jotain merkityksellistä jonkin yhteiskunnallisesti tärkeän instituution eteen. Ajatus lähti halusta tehdä hyvää ja tässä työssä sitä pystyy merkittävästi tekemään. Taideyliopiston vaikutus taiteen horisonttiin on mahdollisimman pitkä, eli kaikki se hyvä, mitä Taideyliopistolle voi tehdä, heijastuu suomalaiseen yhteiskuntaan kymmeniä vuosia eteenpäin.”

Yhteistyö Taideyliopiston kanssa on sujunut Lehtosen mukaan alusta alkaen erinomaisesti.

”Taideyliopiston puolestapuhujana tietenkin oppii valtavan paljon, sillä voidakseen kertoa Taideyliopistosta, sitä pitää itse pystyä ymmärtämään. Ja samassa prosessissa opin tuntemaan myös Taideyliopiston ihmisiä”, Lehtonen sanoo.

”Ilmapiiri oli alusta alkaen hyvin vastaanottavainen ja ihmiset ennakkoluulottomia. Kukaan ei ihmetellyt osallistumistani, vaikka tulinkin ulkopuolisena yksityishenkilönä mukaan toimintaan. Kaikkein hienointa oli, että kohtasin aina erittäin lämpimän ja myönteisen vastaanoton edistäessäni Taideyliopiston kampanjaa. Myös lahjoittamatta jättäneet tahot suhtautuivat viestiimme erittäin positiivisesti.”

 

Vapaaehtoisena on tärkeää tukea omia mielenkiinnon kohteita

Lehtonen korostaa, että yhteistyötä helpottaa molemminpuolinen arvostus. On tärkeää löytää se oma intohimon kohde, jota voi omalla panoksella tukea.

”Aiheen pitää olla rakas. Minulla on suuri arvostus taidemaailmaa kohtaan ja olen nähnyt taiteen roolin ja merkityksen. Sen tärkeys on valtava – varmaan mille tahansa yhteiskunnalle – mutta kun satun olemaan suomalainen, niin erityisesti suomalaiselle yhteiskunnalle.”

Lehtonen kannustaa muitakin tutustumaan vapaaehtoisen auttamisen avartavaan maailmaan. Yhteisen hyvän tekemisen rinnakkaistuotteena syntyy mielenkiintoisia kohtaamisia ja kokemuksia, jotka jäävät mieleen ja rikastuttavat elämää muussakin mielessä. Taideyliopiston tukeminen on muun muassa luonut mahdollisuuksia, joihin hän kokee päässeensä osalliseksi juuri tiiviin yhteistyön ja yhteisön ansiosta.

”Kannustan kaikkia heittäytymään mukaan positiivisella tavalla, koska toimintaympäristönä tämä on todella kiehtova ja täynnä fiksuja ja lahjakkaita ihmisiä. Taideyliopiston toiminnassa ja tarjonnassa ei ole mitään, mikä ei olisi minun mielestäni mielenkiintoista, merkittävää ja arvokasta.”

Lehtosen mukaan myös yliopistojen tulee miettiä, kuinka ne voisivat olla avoimempia vastaanottamaan ihmisiä, joilla on aikaa ja halua tukea heidän toimintaansa. Toimiva yhteistyö rikastuttaa loppupeleissä sekä yliopiston tarjontaa että mukaan heittäytyvien ihmisten kokemuksia.

Hän kuitenkin näkee Taideyliopistossa valtavan potentiaalin.

”Taideyliopistossa vallitsee harvinaisen yhtenäinen henki. Täällä on yhteinen agenda, tämä taiteen agenda, riippumatta siitä onko se musiikkia, kuvataidetta, teatteria vai tanssia. Tämä on poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen ympäristö taiteilijaksi kasvamiseen – paljon parempi kuin yksittäinen akatemia voisi koskaan erillisenä olla – ja se on hieno asia.”

 

Tammikuussa 2018 Taideyliopiston hallituksen puheenjohtajaksi valittu DI Heikki Lehtonen on hallitusammattilainen ja yritysjohtaja, joka on tehnyt pitkän uran pörssiyhtiön toimitusjohtajana ja pörssiyhtiöiden, yksityisten yritysten ja säätiöiden hallituksissa.

Lue lisää mielenkiintoisista yhteistyömahdollisuuksista Tue taidetta -sivuiltamme.