Head & Shoulders -näyttely kutsuu jaetun elämän ja lähdön seuduille

Head & Shoulders kokoaa marraskuussa Exhibition Laboratoryyn kolmen yhteistyöprosessin myötä syntyneitä teoksia. Näyttelyn taiteilija-työparit ovat Dylan Ray Arnold ja Océane Bruel, Lasse Juuti ja Emma Jääskeläinen sekä Iiris Kaarlehto ja Inka Kynkäänniemi. Heiltä on näyttelyssä esillä teoksia, joiden työstövaiheessa yksilötaiteilijuuden rajat ovat hälventyneet. Näyttelyn ripustuksen aikana myös taiteilijatyöparien yksinoikeus omaan teokseensa asettuu kyseenalaiseksi.

Näyttely kutsuu jaetun elämän ja lähdön seuduille: kotiin, odotushuoneisiin, portille. 

”Head & Shoulders ravitsee, hoitaa ja kutisee yli innostusten ja kitkojen. Toistemme rohkaisemina henkilökohtainen laajenee yhteiseksi maaperäksi. Jaettu näköala on hauras ja liikkuvainen sommitelma. Exhibition Laboratoryssa se muotoutuu tilaksi, materiaaleiksi ja kuviksi”, kuvailee näyttelyn työryhmä näyttelytekstissä.

Dylan Ray Arnold ja Océane Bruel työskentelevät muiden näyttelyn taiteilijoiden tavoin itsenäisen taiteellisen työn ohella työparina. Näyttelyssä he esittävät valikoiman teoksia, jotka ihmettelevät matkailun materiaalista henkeä: liikkuvia ja liikutettuja kehoja sekä kantavia ja kannettuja järjestelmiä. He lähtevät liikkeelle omista kokemuksistaan ja kohtaavat nykyajan liikkuvuuden viettelyksiä ja ristiriitoja. 

Lasse Juuti ja Emma Jääskeläinen asuvat yhdessä. Aivomyrskyjä aamiaisella, parveke varastona ja hissipuheita sohvalla – näyttelyssä nähtävät “kotirunot” kumpuavat intiimistä arjesta. He etsivät vaihtoehtoja kapealle katseelle, joka asuttaa kodin käytännönläheistä elämänpiiriä. Toistensa henkilökohtaisen työskentelyn läheinen tarkastelu ja tukeminen on heidän duo-työskentelynsä perusta. Heidän teoksensa ovat veistoksellisia ja maalauksellisia installaatioita.

Iiris Kaarlehto ja Inka Kynkäänniemi työskentelevät yhdessä veistosten, esinekoosteiden, liikkuvan kuvan, tekstin ja niistä koostuvien installaatioiden parissa. Viime aikoina he ovat olleet kiinnostuneita tarinoiden kertomisesta. Head & Shoulders -näyttelyn teoksissa he hahmottelevat näkymiä ja kerronnan ylijäämää, pyrkien luonnostelemaan hahmoa kollektiiviselle mielikuvitukselle. Näyttelyssä he esittävät muun muassa kankaasta tekemänsä muotokuvat, eräänlaiset kaksoisolentonsa, ja pehmeän kankaisen kodinsuojeluskäärmeen.

Lue lisää näyttelystä, taiteilijoista ja teoksista verkkosivuilta.

Näyttelyn avajaiset torstaina 1. marraskuuta klo 17–19. 

Head & Shoulders 2.–18.11.2018, Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36. Avoinna ti–su klo 11–18. Vapaa pääsy.