Harald Andersénin musiikkiaineisto lahjoitettiin Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoille

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä on saanut lahjoituksena Harald Andersénin musiikkiaineiston. Kirkkomusiikin lehtorit Timo Kiiskinen ja Pekka Suikkanen sekä ainejohtaja Jorma Hannikainen hakivat parin opiskelijan avustuksella kymmeniä muuttolaatikoita arvokasta aineistoa Sibelius-Akatemiaan tiistaina 3.11.
 
Timo Kiiskinen kertoo, että Harald Andersénin poika Henrik Andersén otti yhteyttä Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmään kokoelman tiimoilta jo kolme vuotta sitten. Hannikainen ja Kiiskinen kävivät tuolloin Harald Andersénin lesken luona tutustumassa aineistoon. Tänä vuonna Henrik Andersén ilmoitti, että aineisto lahjoitetaan Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmälle.
 
- Harald Andersénin kirjasto on varsin laaja. Se pitää sisällään muun muassa noin 6 hyllymetriä kuoronuotteja aakkosellisina kansioissa, kertoo kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmän johtaja Jorma Hannikainen.
 
Nuottien lisäksi lahjoitettu aineisto sisältää paljon muutakin mielenkiintoista musiikkikirjallisuutta: muun muassa liturgiikkaan ja hymnologiaan liittyvää materiaalia. Niinpä sillä on merkitystä myös kirkko- ja kuoromusiikin tutkimukselle Sibelius-Akatemiassa.
 
- Harald Andersénin merkitys suomalaiselle kirkkomusiikin koulutukselle ja kuorokentälle on kiistaton, ja jo siksi tämä lahjoitus on kannaltamme merkittävä. Toivomus oli, että tämä aineisto tulisi nimenomaan Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutuksen aktiiviseen käyttöön, Hannikainen summaa.
 
Kun aineisto – monta kymmentä muuttolaatikollista – on saatu purettua, siihen lähdetään tutustumaan tarkemmin.
 
- Yhteistyössä Sibelius-Akatemian kirjaston ja kuoronjohdon luokan kanssa alamme nyt tutustua tämän kokoelman sisältöön tarkemmin ja mietimme yhteistyössä, mihin se jatkossa sijoitetaan, Hannikainen toteaa.
 
Harald Andersén (1919–2001) oli suomalainen kuoronjohtaja, säveltäjä sekä suomalaisen kuoromusiikin uudistaja ja kehittäjä. Andersén opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuoteen 1946 ja aloitti siellä kuoronjohdon opettajana vuonna 1955. Hän sai teologian kunniatohtorin arvon 1974, valtion säveltaidepalkinnon 1976 ja professorin arvonimen 1978. Hänen nimeään kantaa myös joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen Harald Andersén -kamarikuorokilpailu. Andersén myös sävelsi liturgista käyttömusiikkia ja toimi koraaliuudistuksen asiantuntijana.