Filosofi Jacques Rancière vierailee Kuvataideakatemiassa

Yleisölle avoin keskustelutilaisuus järjestetään keskiviikkona 8. kesäkuuta klo 15.

Arvostettu ranskalaisfilosofi Jacques Rancière vierailee Kuvataideakatemiassa 7.–8.6.2016. Vierailu liittyy "Intervention on Equality and Aesthetics of Knowledge" –kurssiin, joka pohjautuu Rancièren ”tasa-arvon metodiin” – etenkin emansipaatioon ja koulutukseen liittyvissä asioissa – sekä hänen kirjoituksiinsa estetiikasta ja tiedon runollisuudesta.

Keskiviikkona 8. kesäkuuta klo 15 Suomenlinnassa järjestetään kurssiin liittyvä, mutta myös yleisölle avoin keskustelutilaisuus, johon osallistuvat kurssin osallistujat ja joukko tutkijoita, joiden työ kytkeytyy Rancièren tasa-arvon periaatteeseen.

Keskustelutilaisuus muodostuu fragmenteista, hetkistä, sekä mahdollisten ja mahdottomien käsitteiden käännösharjoituksista. Nämä käsitteet perustuvat Rancièren ”tiedon runollisuuteen”, ja ne nousivat esiin kurssin ”työskentelysolussa” avoimena luokkana: tasa-arvo, vapautuminen, koulutus, tieto, taide tietona, pois oppiminen – oppiminen, kollektiivinen älykkyys, tiedon rooli kapitalistisessa yhteiskunnassa.

Tilaisuuden aikana nähdään kaksi elokuvaa, joiden jälkeen kuullaan Rancièren kommentteja illan annista. Lisätietoja ohjelmasta annetaan maanantaina 6. kesäkuuta osoitteessa uniarts.fi/tapahtumat.

Ranskalaisfilosofi Jacques Rancière (s. 1940) on merkittävimpiä eurooppalaisia nykyesteetikkoja ja politiikan filosofeja. Rancièren tuotanto on erityisesti viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Rancière oli Louis Althusserin oppilas, ja hän on kirjoittanut myös esimerkiksi työväen historiasta ja historian filosofiasta. 

"Intervention on Equality and Aesthetics of Knowledge" -kurssin on luonut ja suunnitellut dramaturgi Ivana Momčilović osana People Coming from Nowhere -kollektiivin ”PhD in One Night” -projektia. Kurssin järjestivät Helsingissä Gregoire Rousseau (Rab-Rab Press/Taideyliopiston Kuvataideakatemia), Sezgin Boynik (Rab-Rab Press) ja Minna Heikinaho (Taideyliopiston Kuvataideakatemia). Kurssin osallistujat ovat maisteri, tohtori ja post doc –tutkijoita kuvataiteen ja sosiaalitieteiden alalta sekä opettajia ja taiteilijoita.

Polyphonic Discussion with Jacques Rancière, keskiviikkona 8.6.2016 klo 15–, HIAP, Galleria Augusta, Suomenlinna B 28/2, 00190 Helsinki. Vapaa pääsy, rajoitettu määrä paikkoja.

Järjestäjät ja tukijat:

Markus Konttinen, dekaani, Villu Jaanisoo, kuvanveiston professori, Ulrika Ferm, tila-aikataiteiden professori, ArtsEqual-projekti/Ryhmä 4 Socially Responsible Arts Institutions and Artists (Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö): Minna Heikinaho ja Sari Karttunen, HIAP – Helsinki International Artist Programme.

Lisätietoja (englanniksi/ranskaksi):

Ivana Momčilović, +358 41 7145 873, migrativeart at gmail.com
Gregoire Rousseau, +358 336 5832, gregoire.rousseau at uniarts.fi