Kuvataideakatemian Project Roomissa nähdään vuoden aluksi Matti Hyvösen ja Celeen Mahen teoksia. Näyttely on avoinna 20.1. asti.

Exhibition Laboratoryn kevään ohjelmassa kehollisuutta, äänitaidetta ja nykyteknologian vaikutuksia

Exhibition Laboratoryn kevään 2019 näyttelyissä ollaan ajankohtaisen äärellä: näyttelyissä pohditaan muun muassa feminismiä, nykyteknologiaa sekä äänimaisemia ja näiden vaikutuksia. Exhibition Laboratoryssa jatkuvat yleisöluentiosarjat, ja odotettu Kuvan Kevät täyttää jälleen galleriat touko-kesäkuussa. Kuvataideakatemian toinen kantakaupungin galleria, Project Room, on tälläkin kaudella omistettu maisteriopiskelijoiden projekteille.

Kuten aina, kaikkiin Kuvataideakatemian näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot kevään näyttelyistä löytyvät Exhibition Laboratoryn uudistuneilta verkkosivuilta

Exhibition Laboratoryssa syksyn kurssien satoa

Exhibition Laboratoryn kevään näyttelyt ovat versoneet edellisen vuoden kurssityöskentelystä, ja opiskelijat jatkavat aiheen parissa nyt näyttely-ympäristössä.

Näyttelyvuoden avaa 11.1.–3.2. SHARING NOTES (feminist gathering), joka jakaa ja kuuntelee ajatuksia siitä, mitä feminismi voi olla. SHARING NOTES (feminist gathering) on näyttely, avoimia kokoontumisia ja keskusteluita sekä näyttelytilassa tapahtuvia kehollisia harjoitteita. Päätösviikonloppuna lauantain 2.2. iltatapahtumassa on luvassa nuorten taiteilijoiden luentoperformansseja ja MYÖS-kollektiivin, turvallisempien tilojen periaatteita kehittävän klubitoimijan open decks -bileet. Tapahtumat ovat avoimia kaikille – katso tarkempi ohjelma verkkosivuilta!

Helmi-maaliskuun näyttelyissä 15.2.–10.3. pohditaan nykyteknologiaa ja sen vaikutuksia. Maria Kojosen videoinstallaatio käsittelee nykypuhelinteknologian mahdollistamaa läsnäoloa ja toisaalta sen aiheuttamia katkoksia yhteydessä muihin. Samaan aikaan valokuvauksen professori Katja Eydelin opiskelijat kokoavat gallerian alakertaan valokuvaa hyödyntävän näyttelyn, jonka teosten valmistelussa havainnointikyvyn tutkiminen ja haastaminen on ollut keskiössä.

Taideyliopiston Sound Art & Sonic Arts -maisterikokonaisuuden opiskelijat jakavat 22.3.–14.4. näyttelyajan Kuvataideakatemian piiristä nousevan RAATO-kollektiivin kanssa. Äänitaiteen projektin lähtökohtana on tällä kertaa ollut ulkotiloissa kohdattavat äänet, ja pohdinnan kohteena äänitaiteen käytännöt julkisessa tilassa, luonnon tuottamat ääniviestit ja ääni-interventiot. 

RAATO-kollektiivin jäsenten työskentelyssä yhdistävä tekijä on kehollisuus sekä taiteen tekemisen välineenä että teosten aiheena. Exhibition Laboratoryn debyyttinäyttelyssään neljän toisen vuoden kuvanveiston ja tila-ajan opiskelijan muodostama ryhmä pohtii kehon ja mielen jännitteitä, ihmisenä olemisen arkisuutta kaikkine kummallisuuksineen sekä kehon kykyä kokea, muistaa, ohjata ja ilmaista yksityistä minuutta.

Kuvan Kevät täyttää Kuvataideakatemian molemmat galleriat touko-kesäkuussa kuvataiteen maisterin opintojaan viimeistelevien taiteilijoiden töillä. Näyttely on avoinna 4.5.–3.6. ja Näyttely laajenee omien gallerioiden ulkopuolisiin väliaikaisiin tiloihin, sillä näyttelyssä on tällä kerralla mukana lähes 50 pian valmistuvaa opiskelijaa. Seuraa ilmoittelua kevään mittaan! 

Project Roomissa maistereiden opinnäytenäyttelyitä

Kuvataideakatemian toinen galleriatila, Project Room, sijaitsee Hietalahden torin laidalla keskellä Kamppiin syntynyttä galleriakeskittymää. Vuoden ensimmäisessä näyttelyssä, joka jatkuu 20.1. asti, kävijä pääsee uppoutumaan Matti Hyvösen ja Celeen Mahen teosten maailmaan. Tämän jälkeen 25.1. alkaen Emelie Luostarinen kokoaa yhteen kokemaansa ja oppimaansa: matkaa, jonka hän on tehnyt kuvan teon eri tekniikoiden parissa.

Maalaustaiteen maisteriopiskelija Tuuli Kerätärtä kiinnostavat asiat tai huomiot, jotka kuljettavat ajatukset johonkin aiemmin koettuun. Galleriatilan hänen kanssaan jakaa 15.–3.3. Vilma Määttänen, jonka näyttely käsittelee suoran toiminnan ja byrokratian kohtaamista dokumentaarisen aineiston ja galleriassa käytävän keskustelun kautta.

Elisa Aaltonen ja Harriina Räinä pohtivat molemmat taiteellisessa työskentelyssään kuoleman teemaa. Project Roomin 8.3.–24.3. yhteisnäyttelyn teokset käsittelevät pettureita ja murhaajia sekä kuoleman ja tappamisen merkitystä. Mikä on elämän hinta? Kenen täytyy kuolla, jotta muut saavat elämän?

Ennen Kuvan Kevättä Project Roomissa nähdään 29.3.–14.4. Astrid Strömbergin ja Maria Valkeavuolteen teoksia. Strömbergin teosten aiheena ovat nykytodellisuutta hallitsevat nopeuden ja kiihtyvyyden kokemukset: Ylettömät ärsykkeet ja impulssit, jotka tuottavat ähkyn ja vieraantumisen kokemuksen. Maria Valkeavuolle kyseenalaistaa teoksissaan tunteiden ja järjen arvoasetelmaa. Näyttely leikittelee raskaan ja kepeän rajapinnalla ja tutkii naurettavuuden reuna-alueita vilpittömällä vakavuudella. 

Yleisöluentosarjat jatkuvat keväällä

Saastamoinen Keynote Lecture tuo Exhibition Laboratoryyn myöhemmin keväällä kansainvälisen kiinnostavan puhujan kuvataiteen kentältä jo neljättä kertaa. Luennoitsija julkistetaan vuoden alussa.

Nouseviin teemoihin taiteessa ja yhteiskunnassa keskittyvät Prognostics-luennot saivat syksyllä rinnalleen Avoimet opet -luentosarjan, jossa Kuvataideakatemian piirissä toimivat opettajat kertovat taiteellisesta työskentelystään ja kiinnostuksen kohteistaan. Keväällä luvassa on neljä Avoimet opet -luentoa, ja ensimmäisenä ääneen pääsee piirustuksen ja havainnon lehtori Stig Baumgartner tiistaina 22.1. Tarkempia tietoja molempien sarjojen luennoitsijoista päivitetään verkkosivuille kevään mittaan.

Tapahtumarintamalla on tulossa maaliskuussa 12.–13.3. tanssija Selma Reynisdottírin ja dramaturgiopiskelijan Milka Luhtaniemen yhteistyö, installatiivinen esitys, jonka aihe on paineen tuntu kehollisena ja toisaalta ilmastollisena ilmiönä. 

Tapahtumia lisätään ohjelmaan kevään mittaan: pystyt ajan tasalla, kun seuraat Exhibition Laboratoryn verkkosivuja ja Kuvataideakatemian Facebookia ja Exhibition Laboratoryn Instagram-tiliä @exhibitionlaboratory.

Tervetuloa Kuvataideakatemian näyttelyihin ja tapahtumiin!

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki
Project Room, Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki
Galleriat avoinna ti–su 11–18, suljettu maanantaisin ja näyttelyiden ripustuksen aikana. Vapaa pääsy.

Exhibition Laboratoryyn on esteetön kulku, Project Roomin ulko-ovella on muutama porras: esteetön kulku järjestyy sisäpihan kautta. Lisätiedot ja kysymykset esteettömyydestä: kuva.info (at) uniarts.fi.

Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia. Tarkista ohjelma: www.exhibitionlaboratory.fi