Jun Jiang on Urban China -lehden päätoimittaja.

E/merge-symposium kokoaa Helsinkiin taidemaailman kiinnostavimpia puhujia

Taideyliopisto kokoaa Helsinkiin kolmepäiväiseen seminaariin 27.–29.11.2013 kansainvälisesti arvostettuja taidealan asiantuntijoita sekä taidekorkeakoulujen johtoa 25 maasta.

Symposiumin teemana on E/merge. Maailman muuttuessa valtasuhteet vaihtuvat, taloustilanne pakottaa muutoksiin ja taide-elämä on uusien haasteiden edessä. Maailmasta on tullut monimutkaisempi. Paikallisesta tulee globaalia ja toisinpäin.

Puhujiksi on kutsuttu kiinnostavia nimiä ympäri maailman. Kiinalainen tanssija, koreografi ja elokuva- sekä tv-tähti Jin Xing on vaikuttaja, jonka blogilla on yli miljoona seuraajaa. Hän on myös entinen Kiinan armeijan upseeri ja yksi maan ensimmäisistä sukupuolensa korjanneista. Toinen kiinalainen puhuja Jun Jiang on kaupunkitutkija, arkkitehti ja Urban China -lehden päätoimittaja.

Eteläafrikkalainen Mike van Graan on maansa tunnustetuimpia nykynäytelmäkirjailijoita. Hänellä oli merkittävä rooli apartheidin jälkeisessä kulttuuripolitiikan rakentamisessa. Nyt hän johtaa kansalaisjärjestöä African Arts Institut.

Hollantilainen Hedy D’Ancona on entinen ministeri ja meppi, joka tunnetaan erityisesti feministisen aikakauslehti Opzijin ja Man-Woman-Society -ryhmän perustajana.

Muita puhujia ovat ranskalainen tutkija ja kirjailija Frédéric Martel, venäläinen pitkän linjan kuraattori Viktor Misiano ja kanadalainen dekaani Allyson Vanstone. Ainoana suomalaisena kutsuttuna puhujana esiintyy helsinkiläinen kuvataiteilija Terike Haapoja, joka on valmistunut maisteriksi sekä Teatterikorkeakoulusta että Kuvataideakatemiasta ja valmistelee tohtorintutkintoa Kuvataideakatemiaan.

Taideyliopisto järjestää symposiumin yhteistyössä ELIA-organisaation (European League of  Institutes  of the Arts) kanssa, jonka toimisto sijaitsee Amsterdamissa. ELIA Leadership Symposium kokoaa joka toinen vuosi yhteen taidekorkeakoulujen rehtorit ja päättäjät ympäri maailmaa.

– Taiteellisen koulutuksen kehittäminen kansainvälisellä kentällä on ensiarvoisen tärkeää taiteen tulevaisuuden kannalta. Sen vuoksi olemme ylpeitä siitä, että ELIA on valinnut Helsingin ja uuden Taideyliopiston konferenssin paikaksi, kertoo Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg.

ELIA on europpalaisten taidekorkeakoulujen verkosto, jonka tavoitteena on edistää taiteen korkeakoulusta ja tarjota alan toimijoille kohtaamispaikka. ELIA-verkostoon kuuluu 350 taidekorkeakoulua 45 maasta. Edustettuina ovat kaikki taiteenalat: arkkitehtuuri, tanssi, design, kuvataiteet, mediataiteet, musiikki ja teatteri.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Suhdetoimintapäällikkö Raija Vuorio, puh. 0400 792 025, raija.vuorio_at_teak.fi