Elena Leeven kahvihetki

Issue X -lehden Pääpäivä-juttusarjassa seurataan esitykseen valmistautuvia taiteilijoita. 

”Ennen tärkeää esitystä haluan olla ajoissa teatterilla ja lätistä muiden näyttelijöiden kanssa kahvia juoden. Kun Q-teatterissa maskeerasimme itse itsemme, siinä samalla vaihdettiin päivän kuulumiset, juorut, riemut ja murheetkin. 

Höpöttelen myös repliikit lävitse ja maskin jälkeen hyppelen ja lämmittelen lavalla toistaen repliikkejä. Q-teatterissa esiintymisrutiineihin kuului myös tarpeiston laittaminen oikeisiin paikkoihin. Nyt kun olen Kansallisteatterissa, tarpeistonhoitajat huolehtivat rekvisiitasta. 

Ensi-iltaa edeltävä päivä ja se varsinainen päivä, jolloin ensi-ilta on, kuluvat yleensä aika lailla näytelmää harjoitellen myös teatterin ulkopuolella. Toki silloinkin pitää viedä lapset päiväkotiin ja hoitaa arkijutut pää suristen. Yleensä ensi-iltapäivä tuntuu pitkältä, ja vilkuilen silloin koko ajan kelloa, koska voisin jo lähteä teatterille. Joskus me näyttelijät myös ostamme yhdessä ensi-iltalahjoja työryhmän muille jäsenille.  

Jännitän aina ensi-iltaa, mutta riippuu produktiosta, millä tavoin. Jos esityksen valmistuminen on jäänyt viime tippaan, jännitys saattaa liittyä siihen, että kertaan teknisiä asioita ja käyn lävitse tekstimuutoksia. On ollut myös esityksiä, joiden ensi-iltapäivänä on ollut epäilyttävän rauhallinen olo.

Ensi-illan jälkeen oloni on hyvä ja helpottunutkin. Riehakkuus, ilo ja väsymys vuorottelevat.”

Elena Leeve, näyttelijä

Teksti on julkaistu alun perin Issue X -lehdessä, joka ilmestyi lokakuun Imagen välissä. Lue muita lehden artikkeleita täällä

 

Asiasanat