Dramaturgian viisivuotiseen koulutusohjelmaan sekä esitysdramaturgian maisteriopintoihin haetaan uusia opiskelijoita tammikuussa 2019. Hakuaika on 9.-23.1.2019.

Dramaturgian opiskelija Hanna-Kaisa Tiainen: Täällä voi keskittyä tärkeisiin asioihin

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopistoon?
Olen Hanna-Kaisa Tiainen, opiskelen esitysdramaturgian maisteriohjelmassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Olen aiemmin opiskellut Belgiassa Liègen kuninkaallisessa konservatoriossa näyttelijäntyön kandidaatin tutkinnon sekä Brysselissä RITCS School of Artsissa ohjauksen maisteritutkinnon. Ehdin sen jälkeen olla Suomessa pari vuotta, enkä ajatellut enää hakevani uusiin opintoihin. Kun tämä esitysdramaturgian ohjelma tuli vastaan päätin sittenkin hakea.

2. Millainen oli pääsykokeesi?
Pääsykokeet kestivät 2-3 päivää. Niissä oli jonkin verran kirjoittamista sekä muita tehtäviä niin yksin, pareissa kuin ryhmissä. Piti esimerkiksi konseptoida festivaali. Pääsykokeissa oli paljon käytännön tehtäviä ja niitä piti myös valmistella ennakkoon.

3. Miten valmistauduit pääsykokeeseen?
Tekemällä ennakkotehtävät. Taideopiskeluun sisältyy tietty määrä paniikkia siitä, onko riittävän hyvä. On tavallaan etuoikeus olla vanhempana opiskelijana täällä, koska ikä auttaa suhteuttamaan asioita, eikä kaikkea ota niin vakavasti. Kannattaa luottaa siihen, että kaikki asiat, mitä on aiemmin tehnyt, lopulta valmistavat maisteriopintoihin. Pääsykokeet ovat raadin tapa arvioida sitä, onko hakija soveltuva tähän kouluun. Rohkaisisin kuitenkin myös hakijoita samalla arvioimaan sitä, onko koulu häntä varten.

4. Millaisena koit ennakkotehtävät?
Niihin meni aikaa. Piti esimerkiksi tehdä portfolio, josta on kyllä muutenkin hyötyä. Kannattaa ajatella niin, että tehtävät eivät ole vain koulua varten, vaan ne myös valmistavat työelämään. Koulu on koko ajan vuoropuhelussa ulkomaailman ja työkentän kanssa. Ennakkotehtäviin suhtauduin niin, että saan mahdollisuuden ajatella ja kehittää asioita. Deadlinet ovat aina hyvästä.

5. Opiskelet esitysdramaturgian maisteriohjelmassa. Millaista se on ollut?
Esitysdramaturgia on maisteritason opintokokonaisuus, jossa yhteensä neljä koulua tekee yhteistyötä. Opintoihin kuuluu pakollisena osana puoli vuotta kestävä vaihto. Itse suunnittelen vaihtoa joko Osloon tai Tukholmaan. Muut koulut ovat Pariisissa, Brysselissä ja Frankfurtissa. Ohjelmassa ei painotu kirjoittaminen, vaan dramaturgiaa lähestytään ilmiönä, jota voi soveltaa vaikkapa kauppajonoon tai tanssiesitykseen. Itse olen kiinnostunut työharjoittelusta esimerkiksi palvelumuotoilutoimistossa. Opinnoissa on paljon teoriaa, mutta myös teorian soveltamista ja käytäntöön panemista. Rohkaisenkin hakijoiksi muitakin kuin kirjoittajataustaisia. Olen itsekin opiskellut näyttelemistä ja ohjaamista ja näkisin, että ohjelma soveltuu esimerkiksi myös pelisuunnittelijoille tai tanssijoille.

6. Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia kursseja tai projekteja opintojesi aikana?
Kirjoittamisen kurssit ovat olleet kaikista yllätyksellisimpiä ja haastavimpia, koska en ole koskaan mieltänyt itseäni kirjoittajaksi.

7. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?
Tyypillinen opiskelupäivä vuorottelee tiiviiden kurssien ja itsenäisen työskentelyn välillä. Kurssi voi olla yhdeksästä viiteen, mutta välillä on löysempiä jaksoja.

8. Mikä on opiskelussa parasta?
Ajattelen, että dramaturgian koulutuksessa tarjotaan Suomen parasta opetusta ajatteluun ja oman ajattelun soveltamiseen. Koulussamme yhteiskunnallinen ajattelu on todella edistynyttä. Myös koulun tarjoamat puitteet tekevät mahdolliseksi sen, että opiskelijana voin keskittyä tärkeisiin asioihin. Koulu on todella yhteisöllinen. Myös pakko; pakko lukea artikkeleita, katsoa esityksiä, tai artikuloida näkemääsi ja oppimaasi, on hyvästä. Koululla on myös hyvät verkostot työelämään.

9. Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?
Krooninen huono omatunto siitä, kun ei voi olla koulussa koko aikaa.

10. Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?
Suhtaudu dialogilla pääsykokeisiin, annettuihin tehtäviin ja täällä oloon. Luetuta tekstisi ja hakemuksesi muilla ihmisillä, esimerkiksi täällä jo opiskelevilla! Se on myös tapa luoda yhteisöllisyyttä ja vähentää kilpailuasetelmaa muiden opiskelijoiden kanssa. Mitä todennäköisimmin heistä tulee työkollegoitasi.


Dramaturgiksi?

Dramaturgian viisivuotiseen koulutusohjelmaan sekä esitysdramaturgian maisteriopintoihin haetaan uusia opiskelijoita tammikuussa 2019. Tutustu hakuohjeisiin (ml. ennakkotehtäviin) ja koulutusohjelmaan alta.

Hae Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun
Tutustu koulutusohjelmaan