Photo: Frank Fulton Nielsen

Big band -musiikkia kuoron esittämänä? Kyllä!

Tanskalainen pop- ja jazzkuoroekspertti Jesper Holm tuo Sibelius-Akatemian kuoron alkusyksyyn ripauksen vokaalijazzia.

Syksyllä 2016 toimintansa aloittanut Sibelius-Akatemian kuoro laulaa ensimmäiset jazzkonserttinsa Järvenpää-talon Sibelius-salissa ja Helsingin Musiikkitalossa 24.–25. elokuuta. Konsertissa kuullaan Jesper Holmin kuorosovituksia, joissa kuuluu Singers Unlimitedin ja Count Basie Orchestran henki.

The Royal Danish Academy of Musicin apulaisprofessorina työskentelevä Holm on tuttu muun muassa palkitun Touché-lauluyhtyeen johtajana. Touché perustettiin 1990-luvulla, ja se on perustamisestaan lähtien esittänyt laulettua big band -jazzia.

– Opetan pop- ja jazzkuoron johtoa Tanskassa, ja olen tavannut opinahjossani useita Sibelius-Akatemian kasvatteja perus- ja vaihto-opiskelijoina. Esimerkiksi Sibelius-Akatemiasta tuttu kuoronjohtaja Merzi Rajala opiskeli Tanskassa. Merzi on myös tämän kuoroprojektimme ja Helsingin-vierailuni takana, Jesper Holm kertoo.

Holm harjoituttaa Sibelius-Akatemian kuoroa Musiikkitalossa ennen konsertteja viikon ajan. Kuka tahansa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva saa osallistua kuoron toimintaan ilman koelauluja. Kuoron yhtenä pedagogisena tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijat erilaisiin musiikkityyleihin aina klassisesta rytmimusiikkiin ja a cappellasta oopperaan. Jesper Holmin ohjauksessa kuoro saa keskittyä vokaalijazzin erityispiirteisiin.

– Olen kuunnellut jazzia lapsesta asti. Kiinnostuin silloin Oscar Petersonin ja Bill Evansin kaltaisista pianotaiteilijoista. Myöhemmin innostuin big band -musiikista, joka on myös vahva innoittaja luomalleni kuoromusiikille. Keskitymme Sibelius-Akatemian kuoron kanssa tällä kertaa jazzfraseeraukseen, big band -tyyliin sekä siihen, kuinka selviytyä haastavista harmonioista, Holm kuvailee.

Sibelius-Akatemian kuoro esiintyy noin kolme kertaa vuodessa eri kokoonpanoin ja musiikkityylein. Vuonna 2019 kuoro esiintyy myös Musiikkitalon kuoron ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa Gustav Mahlerin Ylösnousemussinfonian parissa 16. ja 17. tammikuuta.

Sibelius-Akatemian kuoro jazztunnelmissa

Pe 24.8. klo 19.00 Sibelius-sali, Järvenpää-talo, Hallintokatu 4, Järvenpää
La 25.8. klo 19.00 Sonore, Musiikkitalo

Teksti: Johanna Laitinen