Photo: Wilma Hurskainen
Klarinetisti Mikko Raasakka esiintyy Musiikkitalossa 26. lokakuuta.

Bassoklarinetti kommentoi kaislan kirjoittamaa runoutta – Heinistä-konsertissa kuullaan Paavo Heinisen ja Riikka Talvitien musiikkia

Kaislan kirjoittamaa. Niin voi kuvailla runoutta, jota bassoklarinetti kommentoi Heinistä-konsertissa 26. lokakuuta.

Idea konsertista syntyi, kun säveltäjä Riikka Talvitie pyysi klarinetisti Mikko Raasakkaa esiintymään Talvitien ja kirjailija-dramaturgi Pipsa Longan Heinä-teokseen.

– Lonka on innostunut kirjoittamisesta, jolla ei ole kielellistä merkitystä. Heinässä kirjoitusta tekee tuulessa heiluva kaisla, jonka kärki on kastettu musteeseen. Syntyvä teksti projisoidaan valkokankaalle ja bassoklarinetti keskustelee kaislan kirjoittamien runojen kanssa, Raasakka kertoo.

Myöhemmin teos pohtii: onko heinän kirjoittamaa tekstiä tarpeellista ymmärtää?

Kun Heinän rinnalle etsittiin sopivaa esitettävää, Raasakka keksi kysyä säveltäjä Paavo Heiniseltä valmistuisiko hänen bassoklarinettisonaatti konserttiin. Heininen lupasi teoksen, ja konsertissa kuullaan sonaatin kantaesitys.

– Bassoklarinettisonaatti ei ole kaikkein ankarinta modernistista Heinistä. Heinisen uusimmat kappaleet ovat jollakin tavalla valoisampia ja kevyempiä kuin hänen aikaisemmat teoksensa.

Esitettäviä teoksia yhdistää paitsi bassoklarinetin keskeinen rooli myös musiikin ja kuvan yhdistäminen. Heinisen sonaatin aikana valkokankaalla nähdään säveltäjän omia “graafisia variaatioita”.

Myös säveltäjien kautta löytyy yhteys teosten välille: DocMus-tohtorikoulussa opiskeleva Talvitie on Heinisen entinen oppilas.

Mutta mikä säveltäjiä kiehtoo bassoklarinetissa?

– Bassoklarinetti on täysin oma soolosoittimensa eikä vain matalampi klarinetti. Sen äänessä on erilaista syvyyttä ja ääniala on laajempi. Bassoklarinetti on ehkä vähemmän ketterä kuin klarinetti, mutta toisaalta sen äänessä on enemmän värimahdollisuuksia.

Heinistä Musiikkitalon Organo-salissa 26. lokakuuta


Heinistä
La 26.10. klo 17.00
Organo, Musiikkitalo
Liput: 18/11,50/6,50 € (Ticketmaster), 15/10/5 € (Musiikkitalo)

Mikko Raasakka, bassoklarinetti
Antti Vahtola, piano
Riikka Talvitie, live-elektroniikka

Heininen, Talvitie

Osta lippu


Teksti: Juho Papinniemi