Avoin luentosarja: Ilmastonmuutos, globalisaatio ja taidemaailma

Luentosarja tarkastelee taidemaailman kansainvälisyyttä ilmastonmuutoksen ja ekologisten uhkien taustaa vasten. Samalla etsitään kestävämpiä tapoja toimia taitelijana tulevaisuudessa. Helsingissä pidettävät luennot ovat esinäytös keväällä ja kesällä Venetsiassa järjestettävälle Taideyliopiston tutkimuspaviljongille.

Yleisölle avoimet luennot järjestetään 27.3.–17.4. Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36 C).

 

Luentosarjan ohjelma

 

Ke 27.3. 17-19

Weather Report: Forecasting the Future

Venetsian Pohjoismaisen paviljongin kuraattorit, Kiasman johtaja Leevi Haapala ja amanuenssi Piia Oksanen, sekä paviljongin suomalaiset taiteilijat Maria Nabb ja Janne Teeri keskustelevat tulevasta näyttelystä, jonka aiheena on ilmastonmuutos ja Maa-planeetan ekologinen tila. Keskustelua moderoi Kuvataideakatemian nykytaiteen tutkimuksen professori Hanna Johansson.

 

Ke 3.4. 17-19

Venetsian ekososiaalinen historia

Ympäristöpolitiikan emeritusprofessori Yrjö Haila kertoo Venetsian historiasta ekososiaalisuuden näkökulmasta, joka kattaa talouden lisäksi yhteisöä koossa pitävät sosiaaliset ja kulttuuriset rakenteet. Venetsiassa myös onnistunut symbioosi laguunin kanssa on ollut tärkeää ekososiaaliselle dynamiikalle.

 

To 4.4. 17-19

Helppovaikea valinta

Kuvataiteilija Jussi Kivi kertoo siitä, miten ympäristönäkökulman ja taidemaailman arvoihin, hierarkioihin ja taiteen jetsetiin kriittisesti suhtautuvan näkökulman huomioon ottaminen on käytännössä vaikuttanut hänen valintoihinsa ja taiteilijanuraansa noin 30 vuoden aikana. 

 

Ke 10.4. 17-19

Venetsia poliittisena ja kirjallisena maailmanvaltana  

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo Venetsian vaiheista 1200-luvulta 1700-luvulle, jolloin kaupunki hallitsi itäistä Välimerta ja kauppaa Aasiaan. Lisäksi Venetsia on 1500-luvulta lähtien ollut sekä useiden kirjailijoiden inspiraationlähde että massaturismin kyllästämä.

Taidemaailman globaalit valtarakenteet

Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori Anita Sepän luento nostaa esiin kolonialismiin, kapitalismiin ja moderniin estetiikkaan liittyviä valtarakenteita ja kysyy, millaiset hegemoniat säätelevät oman aikamme taidemaailmaa ja mahdollisuuksia kapinoida.

 

To 11.4. 17-19

Mitä vaihtoehtoja meillä on / Onko meillä vaihtoehtoja. Taiteilijuus ilmastonmuutoksen aikakaudella

Puhujana taiteilija ja tutkija Antti Majava.

 

Ke 17.4. 17-19

HUOM. Luennot pidetään Ex Clubin puolella (sisäänkäynti Merimiehenkadun ja Telakkakadun kulmasta)

Matkustaminen politiikkana

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs puhuu taiteilijoiden liikkuvuudesta tuoreen Taiteen ja kulttuurin barometrin pohjalta.

Lentämisen vähentäminen: miksi ja miten

Puhujana Sitran johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti.