Photo: Wilma Hurskainen
Annika Tepposen Anni&-kokoonpano esiintyy Musiikkitalon Black Boxissa 1. helmikuuta.

Anni& ja jousikvartetti yhdistävät valon ja varjon

Vastikään Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvattajaksi valmistunut Annika Tepponen tuo lavalle ainutlaatuisen elektronisen ja akustisen musiikin yhdistelmän. Konsertissa yhdistävät voimansa muutaman vuoden toiminut Anni& -kokoonpano ja Kuopion kaupunginorkesterista vierailemaan saapuva SILTA-sellokvartetti.

Anni& syntyi vuonna 2016. Tällä hetkellä se on trio, jonka kappaleet Annika Tepponen säveltää ja tekstittää itse.

– Anni& syntyi aikanaan tutkintokonserttiani varten. Hiukan käsi vapisten pyysin siihen mukaan ammattimaisia jazzmuusikoita. Kokoonpano on myös hiukan muuttunut matkan varrella ja tällä hetkellä se on trio. Olin alun perin tehnyt biisejä lähinnä muiden kanssa, mutta tämän yhtyeen myötä yksin vastuun kantaminen kaikesta on uutta.

Tepponen aloitti omien laulujen kirjoittamisen aloitettuaan musiikkikasvatuksen opinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Toukokuussa 2018 hän osallistui losangelesilaisen University of Southern California (USC), Thornton School of Musicin järjestämälle koulutusviikolle, jolla keskityttiin muun muassa biisintekemiseen.

– Biisintekijänä tekotapani ja ilmaisuni on muuttunut ja se on minusta ihan normaalia. Huomaan, että myös tekstit elävät sen mukaan mitä kussakin elämäntilanteessa on milloinkin pinnalla. Olen kuitenkin rohkaistunut ja juuri tässä konsertissa uskaltauduin vapauttaa ajatteluani. Ei tarvitse noudattaa tiettyä genreä orjallisesti vaan uskallan ajatella kokeellisemmin.

Aiemmin Tepposen ja Anni& -kokoonpanon musiikkia on sävyttänyt erityisesti luonto ja eräänlainen tummanpuhuva pohjoinen melankolia. Helmikuiseen konserttiin Tepponen on pyytänyt mukaan Kuopion kaupunginorkesterin SILTA-sellokvartetin, jossa soittaa myös hänen isänsä Seppo. Tepponen on tehnyt kvartetin kanssa yhteistyötä aiemminkin muun muassa sovittamalla sille pop-musiikkia. Konsertissa yhdistyvät kaksi Tepposelle tärkeää musiikillista maailmaa: biisintekijyys ja pop sekä lapsuudesta tuttu klassisen musiikin kenttä.

– Halusin tällä kertaa tuoda esille valoisaakin puolta - valon ja varjon sekä erilaisten tunnetilojen vaihtelua. Tällä kertaa musiikki on myös ehkä aiempaa rytmisempää. Rytmi tuo musiikkiin aivan omanlaisensa värinän ja syvyyden. Jousiston kautta musiikkiin syntyy tietynlaista levollisuutta, jonka voi rakentaa melkein mitä tahansa, Tepponen kertoo.

Teksti: Karoliina Pirkkanen


Talven nuoret taiteilijat: Anni&
Pe 1. helmikuuta klo 19
Black Box, Musiikkitalo