Photo: Heikki Pölönen

Anna-Kaisa Rastenberger professoriksi Kuvataideakatemiaan

FT Anna-Kaisa Rastenberger on nimitetty Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professorin tehtävään viiden vuoden määräajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1. toukokuuta 2016.  Professuuri täytettiin kutsumenettelyllä.

Anna-Kaisa Rastenberger on työskennellyt kuraattorina, kirjoittajana, tutkijana ja opettajana kotimaassa ja ulkomailla sekä vuodesta 2009 Suomen Valokuvataiteen museon intendenttinä. Hänellä on laaja kokemus näyttelyhankkeista, kuratoriaalisista käytännöistä ja kansainvälisistä nykytaiteen esittämistilanteista. Rastenberger on kiinnostunut taiteen esittämisen käytännöistä sekä fyysisissä että digitaalisissa ympäristöissä. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta taidehistorian oppiaineesta.

Kuvataideakatemiassa järjestetään vuosittain noin 50 näyttelyä ja lukuisia muita julkisia esiintymisiä, jotka ovat osa opiskelua ja tutkintoa. Kuvataideakatemian opetuksessa halutaan korostaa taiteen esittämisen ja tilallisuuden vuorovaikutusta ja luoda näkökulmia taiteen ja tilallisuuden teorioihin ja filosofiaan. Esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professorin vastuulle tulee Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma sekä kaikille opiskelijoille kuuluva esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden opetus. 

”Taiteen erilaisilla esittämiskäytännöillä sekä näyttelytoiminnalla on suuri painoarvo kuvataiteilijan koulutuksessa, ja alueen opetuksen kehittäminen on meille tärkeää. Anna-Kaisa Rastenberger tuo laajan osaamisensa ja kansainvälisten verkostojensa kautta yhteisöömme arvokkaan lisän”, Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen toteaa.