Alumni Erkka Nissisen taide riemastuttaa Venetsian biennaalissa

Taideyliopiston Kuvataideakatemian alumni Erkka Nissinen kehottaa kansainväliseen uraan pyrkiviä nuoria taiteilijoita toimimaan oma taide edellä.

Venetsian 57. biennaalissa Suomea edustaa Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin yhteisteos The Aalto Natives, joka on kerännyt paljon suitsutusta kansainvälisessä mediassa. Videota, veistosta ja tarinankerrontaa yhdistävässä installaatiossa seikkailevat munanmuotoinen jumalhahmo Geb ja sen poika, pahvilaatikkopäinen Atum. Suomen paviljongista vastaava Frame Finland haki avoimella haulla biennaaliin teosta, joka käsittelisi itsenäisyyttä ja kansallista identiteettiä Suomi 100 –juhlavuoden hengessä.

– Meillä oli Nathaniel Mellorsin kanssa pidempäänkin ollut puhetta yhteisteoksen tekemisestä. Avoin haku antoi hyvän alkusysäyksen ehkä jonkin erilaisen teoksen luomiseen.

Suomi 100 -juhlavuoden lähestyessä puoliväliään teos tuntuukin raikkaalta tuulahdukselta. Nissinen ja Mellors käsittelevät suomalaiseen kulttuuriin ja identiteettiin liittyviä kliseitä ronskisti ja humoristisella otteella. Lähestymistapa on kaikkea muuta kuin ryppyotsainen ja teos onkin erottunut edukseen biennaalin kansallisten paviljonkien taidetarjonnassa.

– Toivonkin että teosta pidetään mahdollisimman hauskana. Me molemmat käytämme paljon komediaa töissämme. Sen takia yhteistyö tuntui todella luontevalta.

Kuva: Frame Finland

The Aalto Natives on Nissisen ja Mellorsin ensimmäinen yhteinen teos. Teoksen tekeminen toisen taiteilijan kanssa oli Nissiselle uusi kokemus.

– Tämä on ollut hyvin opettavainen, välillä vaikeakin prosessi. Taiteilijana on tottunut siihen, että kontrolloi kaikkia teoksen osa-alueita. Meille molemmille on ollut vaikeaa päästää irti siitä kontrollista – ja myös omasta egosta – ja mennä teoksen ehdoilla. Yhteistyö on tuntunut henkisesti jalostavalta prosessilta, mutta se on ollut hyvin palkitsevaa. Meillä on samanlainen maku, mikä helpottaa tekemistä.

Erkka Nissinen on siirtynyt luontevasti Suomesta maailmalle. Jyväskylästä kotoisin oleva Nissinen valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2001. Hän on opiskellut myös Lontoossa The Slade School of Fine Artsissa. Mellorsiin Nissinen tutustui Amsterdamissa tehtyään siellä residenssijakson vuosina 2007-08. Nykyään Nissinen asuu New Yorkissa. Taidekoulutus tarjosi alustan, jossa kokeilla ja kasvaa taiteilijana.

– Taidekoulu oli enemmän kuin koulu. Se oli paikka, jossa on aikaa kehitellä omaa ilmaisuaan. Pääsin tapaamaan muita taiteilijoita ja samalla seuraamaan monen kurssikaverin kehitystä ja persoonallista tyyliä. Siellä pääsi sisään taidemaailmaan.

Oman ilmaisun muotoutuminen otti aikansa, mutta löytyi lopulta komediasta.

– Kun olin taidekoulussa, olin oikeastaan aika pihalla. Vasta opintojeni loppuvaiheessa tein ensimmäisiä komediallisia teoksia ja aloin löytää oman ääneni. Tajusin silloin, että tämä on minun juttuni.

Nissinen kehottaakin nuoria taiteilijoita keskittymään oman taiteellisen äänen löytämiseen.

– Kannattaa olla miettimättä uraa kauheasti. Taidetta sinänsä ei tulisi nähdä kilpailuna. Jos yrittää tehdä itseisarvoisesti menestyvää taidetta, siitä tuskin tulee mitään mielenkiintoista.

Suuritöisen biennaaliponnistuksen jälkeen Nissistä odottaa pieni hengähdystauko. Muita vastaavankokoisia projekteja ei ole heti odotettavissa, mutta yhteistyön Mellorsin kanssa on tarkoitus jatkua. Huumoria on varmasti odotettavissa, mutta mitä tarkalleen yhteistyö pitää sisällään? ”Vaikka jouluelokuvan”, Nissinen vihjaa.
 

Erkka Nissinen

  • Syntynyt 1975 Keravalla
  • Valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2001
  • Opiskellut Lontoossa Slade School of Fine Art –taidekoulussa
  • Työskenteli Amsterdamissa Rijkskademie van Beeldende Kunsten –taiteilijaresidenssissä v. 2007-08
  • Sai AVEKin mediataiteen palkinnon vuonna 2013
  • Asuu ja työskentelee New Yorkissa

Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin installaatio The Aalto Natives edustaa Suomea Venetsian 57. biennaalissa. Biennaali avautui yleisölle 13.5. ja on auki 26.11.2017 saakka. The Aalto Natives –teos nähdään seuraavaksi Amsterdamin Cobra-museossa joulukuussa 2017 ja Kiasmassa keväällä 2018.