Alttoviulun ilosanomaa edistetään yhteistyössä musiikkiopistojen kanssa

Tapiolan Vanhan Kelloseppäkoulun tiloissa olevan Kellosalin penkit ovat täynnä nuorta alttoviulismia. Sibelius-Akatemian alttoviulumusiikin lehtori Lilli Maijala ohjaa vankoin ja ystävällisin ottein kaksitoistavuotiasta Ronja Lehtistä ja muut nuoret alttoviulistit seuraavat opetusta tarkoin silmin. Käynnissä on yksi viidestä kevään 2016 aikana toteutettavasta Sibelius-Akatemian ja pääkaupunkiseudun viiden musiikkiopiston yhteistyössä järjestämästä alttoviulun mestarikurssista.

Lilli Maijalan mestarikursseja järjestetään kevään 2016 aikana Espoon musiikkiopiston, Lohjan musiikkiopiston, Itä-Helsingin musiikkiopiston, Länsi-Helsingin musiikkiopiston ja Keski-Helsingin musiikkiopiston opiskelijoille. Maijalan huhtikuiseen opetukseen Espoon Musiikkiopistossa osallistuu kuusi musiikkiopiston opettajien valitsemaa aktiivioppilasta.

- Oppilaat ovat olleet innostuneita ja myös opettajille tällaiset vierailut ovat kiva lisä arkeen. Samalla yhteys Sibelius-Akatemiaan aukeaa uudella tavalla, kiittelee Espoon Musiikkiopiston alttoviululehtori ja ainejohtaja Tarja Koskinen.
- Lyhyenkin mestarikurssin aikana oppilaat saavat selvästi lisävirikettä omaan soittoonsa ja miettivät asioita uudelleen. Vaikka samoista asioista puhuisi omille oppilailleen luokissaan, jokainen opettaja tietää että sanoma menee perille uudella tavalla kun sen sanoo joku ulkopuolinen - joku muu kuin oma opettaja, Koskinen huomioi.

Myös Maijala pitää tärkeänä sitä, että nuoret alttoviulistit saavat oman hyvän musiikkiopisto-opettajansa lisäksi vaikutteita ja oppia monipuolisesti muualtakin. Sibelius-Akatemia on tässä tärkeässä roolissa: Maijala toteaa, että musiikkiyliopiston yksi tärkeä tehtävä on nimenomaan tukea kotimaista musiikkikasvatusta eri ikäryhmissä, musiikkiopistotasolta alkaen.

- Haluamme osoittaa, että Sibelius-Akatemiassakin on rento meininki ja mukavia tyyppejä. On tärkeää tehdä tunnetuksi alttoviulua soittimena, esitellä Sibelius-Akatemiaa yhtenä mahdollisena jatko-opintopaikkana mutta myös tuoda alttoviulua esille yhtenä vaihtoehtona vaikkapa viulunsoiton opiskelijoille ja harrastajille. Joidenkin fysiikalle esimerkiksi viulun liikeradat voivat osoittautua liian ahtaiksi ja silloin alttoviulu saattaa olla oiva vaihtoehto. Ja ovathan altistit ihan tietynlaisia persooniaan, hymyilee Maijala.