Photo: Mirva Niemi

Aino Tenkanen: Parasta on saada olla musiikin kanssa tekemisissä päivittäin

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan?

Olen Aino Tenkanen ja opiskelen Sibelius-Akatemiassa kolmatta vuotta sävellystä ja musiikinteoriaa. Ennen Taideyliopistoon hakemista ehdin opiskella Turun ammattikorkeakoulussa kolme vuotta sävellystä. Sibelius-Akatemiassa opiskelu on ollut nuoresta lähtien haaveeni, jonka vuoksi päätin keskeyttää opintoni ammattikorkeakoulussa ja hakea Sibelius-Akatemiaan. Sävellyksen keksin kuitenkin mielestäni aika myöhään, vasta 16-17-vuotiaana. Musiikki ei ollut kuitenkaan ainoa harrastukseni, vaan olin kiinnostunut monista taiteenlajeista, mutta lukion jälkeen tein päätöksen, että tähtään musiikissa pisimmälle. Päätös oli käytännön valinta, sillä tunsin olevani musiikissa vahvimmillani, sillä olin soittanut viulua nuoresta lähtien. Sävellys on alana sellainen, että siinä ei haittaa, vaikka sen aloittaisi vanhemmalla iällä. Useimmiten kokemuksesta on vain alalla hyötyä.

2. Millainen oli pääsykokeesi?

Pääsykoe tuntui pitkältä ja raskaalta. Meillä oli kolmena päivänä kokeita: maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Jokaisena päivänä päivälle oli erilliset osuudet: oli säveltapailua, artikkeleiden lukemista, teoriakokeita, piti analysoida teoksia ja perjantain haastattelua varten piti valmistella pieni sävellysnäyte. Voisi sanoa, että kaikki mahdolliset osa-alueet testattiin. Haastattelu oli kuitenkin pääsykoerupeaman pääjuttu, jossa oli monta tuomaria oli arvioimassa omaa sävellystä. Haastattelussa keskusteltiin sävellysnäytteen rakenteesta, sen synnystä ja miksi oli päätynyt kappaleessa tiettyihin päätöksiin. Sanoisin, että sävellysnäytteeseen kannattaa panostaa ja muutenkin ennakkotehtäviin. Vaikka muut osiot eivät menisikään niin hyvin, niin uskon että kokonaisuus ja sävellykset merkitsevät eniten.

3. Miten valmistauduit pääsykokeeseen?

Opiskelin kolme vuotta ammattikorkeakoulussa sävellystä, joten sanoisin, että se koko aika oli käytännössä valmistautumista Sibelius-Akatemian pääsykokeeseen. Pääsykoekeväänä tein itselleni lukujärjestyksen, että mitä kaikkea minun täytyy harjoitella pääsykoetta varten. Uutena asiana opettelin pianonsoittoa ystäväni avulla, joka on pianonsoitonopiskelija. Loppujenlopuksi pianonsoitto oli kuitenkin vain pieni osa pääsykoetta.

4. Millaista opiskelu on ollut?

Opiskelu on ollut vaativaa, mutta kuitenkin tuntuu, että saa kaiken tuen, jota tarvitsee. Se, mikä on yllättänyt, on se kuinka tavalliselta opiskelu on tuntunut. Jotenkin ajatteli, että kun pääsee opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, niin kaikki tuntuu hienolta ja erikoiselta. Äkkiä sitä kuitenkin huomasi, että opiskelu on myös täällä normaalia ja arkista. Opiskeluun on tottunut ja elämä sävellysopiskelijana tuntuu aika mukavalta.

5. Millaisia kursseja sinulla on ollut tänä vuonna?

Minulla on ollut aika paljon kursseja tänä vuonna: sävellystä, orkestraatiota, partituurin soittoa, pianotunteja ja syksyllä olin sävellysseminaarissa. Otin myös kurssin nimeltä ”tietokoneavusteinen säveltäminen”, jonka järjesti musiikkiteknologian aineryhmä.

6. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Herään yleensä klo kahdeksan aikoihin, ja aloitan päiväni joogalla ja meditoimalla. Sen jälkeen lähden Sibelius-Akatemialle luennoille. Joskus saatan myös jäädä kotiin tekemään kouluhommia. On hiukan vaikeaa antaa vastausta ”tyypilliseen opiskelupäivään”, koska päivien sisältö vaihtelee niin suuresti. Vapaa-ajalla laitan paljon ruokaa ja kokeilen uusia reseptejä. Tykkään siitä, että vapaa-ajalla voi tehdä välillä jotain ihan muuta kuin musiikkia. Katson myös paljon elokuvia ja luen kirjoja.

7. Mikä on opiskelussa parasta?

En osaa sanoa yhtä erityistä asiaa, mutta ehkä parasta on sellaiset pienet hetket opiskeluarjen keskellä. Kun muistaa, että saa tehdä musiikkia päätoimisesti tai kun oppii jonkin pienen asia, vaikka mitä voi tehdä orkesterin kanssa. Aika paljon opiskelu on arkista puurtamista, mutta välillä on hyvä muistaa, että saa tehdä, mitä rakastaa eli olla musiikin kanssa tekemisissä päivittäin.

8. Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?

Haastavinta on omien aikataulujen ja oman työskentelyn järjestäminen. Välillä täytyy pohtia, miten saa ajan riittämään kaikelle, mitä haluaa. Aika on osattava jakaa järkevästi ja päättää, mihin aineisiin haluaa panostaa. Kaikkeen ei pysty laittamaan niin paljon energiaa kuin haluaisi.

9. Millaisena näet elämän valmistumisen jälkeen?

Uskon, että eteen tulee kaikennäköisiä kiinnostavia sävellysprojekteja. Tulot tulevat varmasti pienistä palasista, erilaisista projekteista. Säveltämisen lisäksi olen kiinnostunut erilaisista taiteiden välisistä yhteistyöprojekteista. Olen esimerkiksi nyt opiskeluaikana tehnyt tanssijoiden kanssa erilaisia yhteistyöprojekteja.

10. Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?

Itseäni auttoi pääsykokeessa seuraava ajatusharjoitus: laita kädet sivuille, ajattele vatsa lämpimäksi ja pää kylmäksi. Tämä auttaa laskemaan verenpainetta ja auttaa hermoilussa.