Photo: Karoliina Pirkkanen

12-vuotiaan Aino Hartosen teos saa ensiesityksensä New Yorkissa

Musiikkitalon Kuule, minä sävellän -yhteistyöhankkeen yhdysvaltalainen vastinpari, New York Philharmonicin Very Young Composers -ohjelma täyttää 20 vuotta. Sen kunniaksi New Yorkissa järjestetään konsertti Voices for the future, jossa esitetään myös 12-vuotiaan helsinkiläisen Aino Hartosen sävellys Kaksi maailmaa (Two Worlds). Konsertin ohjelmassa kuullaan lasten sävellyksiä myös Yhdysvalloista, Venezuelasta ja Etelä-Koreasta.

Hartonen osallistui Kuule, minä sävellän -yhteistyöhön ensimmäisen kerran vuonna 2012 ollessaan vasta kahdeksanvuotias.

– Sen jälkeen en ole juurikaan säveltänyt, mutta tällä kertaa sävellys tuntui kuitenkin sujuvan mutkattomammin, poikkihuilua Keski-Helsingin musiikkiopistossa opiskeleva Hartonen kertoo.

Very Young Composers -juhlakonserttia varten lapsilta pyydettiin sävellyksiä, joiden teemana on tulevaisuus. Hartosen teos on sävelletty kahdelle viulistille, alttoviulistille, sellolle, bassolle, poikkihuilulle, klarinetille ja käyrätorvelle.

– Lähdin koostamaan teosta varten paperille ajatuksiani tulevaisuudesta. Niistä hahmotelmista syntyi idea kahdesta maailmasta: ensinnä iloinen ja hyvä maailma, jossa musiikki soi ja jossa on puhdasta ja rauhallista. Sen vastakohtana tuon kappaleessa esille saastuneen ja surullisen maailman, Hartonen toteaa.

Hartonen on valmistellut teostaan säveltäjä Minna Leinosen avustuksella ja on siihen itse tyytyväinen. Toistaiseksi hän on kuullut sävellyksestään vain tietokoneversion, joten ensiesitys Yhdysvalloissa on ainutlaatuinen myös Hartoselle. New Yorkissa lähetettävä konsertti striimataan Fuze-palvelun kautta ohjelmaan säveltäneiden lasten koteihin, joten Hartonen pääsee kuulemaan teoksensa ensiesityksen omasta olohuoneesta käsin. Ajatuksissa on myös, että nuoret säveltäjät eri puolilta maailmaa voivat osallistua konserttiin kertomalla terveisiä ja kommentteja videon välityksellä.

– Tietenkin konsertti ehkä hiukan jännittää, mutta se, että itse ei ole paikalla ja että konsertin voi kuulla kotona, ehkä vähän helpottaa jännitystä, hän kertoo.

Lisätietoja New York Philharmonicin Voices for the future -konsertista:
http://nyphil.org/concerts-tickets/1516/very-young-composers-of-the-ny-philharmonic-nyphil-biennial

 

Kuule, minä sävellän! on hanke, jossa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattisoittajista kootulle orkesterille. Vuonna 2011 käynnistynyt hanke on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen Kansallisoopperan ja New Yorkin filharmonisen orkesterin yhteistyöprojekti, johon on tähän mennessä osallistunut jo satakunta lasta ja nuorta. Ensimmäinen hankkeeseen osallistuneiden nuorten kokonaan itse säveltämä ooppera sai ensi-iltansa huhtikuussa 2016.