Photo: Petri Summanen / Uniarts Helsinki

”Taiteen merkitys on ajassamme suurempi kuin koskaan” – avajaisissa puhuttiin taiteen asemasta yhteiskunnassa

Taideyliopiston lukuvuoden 2019–2020 avajaisia juhlittiin maanantaina 2.9.2019 Lasipalatsin Bio Rexissä. Juhlapuhujana tilaisuudessa oli Hannu Väisänen, valtiovallan tervehdyksen toi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Lukuvuoden avajaiset käynnistyivät kuvataitelija Sami van Ingenin lyhytelokuvalla Polte. Sirpaleinen melodraama pohjautui vaurioituneeseen filmimateriaaliin Teuvo Tulion ohjaamasta elokuvasta Nuorena nukkunut (1937).

Rehtori Jari Perkiömäki nosti tervetuliaissanoissaan esille taiteen ja taiteellisen ajattelun tärkeyden yhteiskunnassa.

– Katsomme, että on tärkeää vahvistaa taiteen ja taiteellisen ajattelun merkitystä yksilölle, yhteisölle sekä myös taloudelle ja hyvinvoinnille. Tämä on erityisen tärkeää aikana, jolloin muutospaineen alla on koko länsimainen elämänmuoto.

Perkiömäki korosti myös taiteellisen ajattelun roolia yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja eriarvoistumisen ratkaisemisessa.

­– Tarvitsemme rohkeutta, mielikuvitusta ja kykyä muutokseen ja uudistumiseen. Tarvitsemme myös taiteen kykyä tuoda ihmisiä yhteen, luoda samaistumispintaa, nostaa esiin uusia ideoita sekä tarjota toivoa ja voimaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen puhui puolestaan taiteen ja kulttuurin merkityksestä demokraattisessa yhteiskunnassa.

– Tehtävänne on pitää vapaa taide vapaana ja turvata yhteinen tulevaisuutemme.

Opiskelijoita avajaisissa edusti ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Suomalainen, joka nosti esiin kuvittelun voiman asioiden muuttamisessa. Suomalainen toivoi Taideyliopiston tulevan strategian arvojen pureutuvan syvälle yliopiston kollektiiviseen mielikuvitukseen ja näkyvän entistä vahvemmin arjessa.

Taiteen raja-aidat murtumassa

Avajaisten juhlapuhuja kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisänen käsitteli puheessaan taiteen raja-aitoja, jotka ovat tulleet hänen mukaansa ihastuttavan levottomiksi.

– En muista, milloin tiede, teknologia ja moneen suuntaan liikkuva tutkimus olisivat syleilleet nykytaidetta niin intohimoisesti kuin tänään. Enkä muista, milloin taiteiden eri alueet, kuvataide, musiikki, teatteri, kirjallisuus, tanssitaide, design, muoti ja kaikki ne luovuuden alueet, joilla ei ole muusaa, olisivat niin intoutuneesti sekoittuneet toisiinsa. Ja syystä, koska se on niin luonnollista.  

Vuoden alumnit valittiin ensimmäistä kertaa

Avajaisissa julkistettiin myös Taideyliopiston Vuoden alumnit 2019, taiteilijat Elina Mustonen, Tuula Närhinen ja Kalle Ropponen. Vuoden alumnit ovat vahvistaneet toiminnallaan taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä, minkä lisäksi valinnassa korostettiin tänä vuonna kestävän tulevaisuuden teemaa. Lue Vuoden alumneista lisää täältä.

Avajaisissa päästiin nauttimaan myös Taideyliopiston opiskelijoiden ja alumnien taide-esityksistä sekä tutustumaan Amos Rexin Ars Fennica 2019 -näyttelyyn.

 

Avajaisten puheet:

Rehtori Jari Perkiömäki

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (tulossa)

Kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Suomalainen