Photo: Juho Papinniemi
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat Hanna Hujanen (vas.) ja Charlotta Westerback esiintyvät lasiseinän takana näkyvässä Musiikkitalon konserttisalissa 11. marraskuuta, yhdessä Royal Concertgebouw Orchestran kanssa.

“Siitä saa oppia ja energiaa” – Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat konsertoivat Royal Concertgebouw Orchestran kanssa

Mestari–kisälli-ajattelulla on musiikinopiskelussa vahva perinne. 11. marraskuuta perinteestä nähdään elävä esimerkki, kun 33 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijaa esiintyy yhdessä maailmankuulun amsterdamilaisen Royal Concertgebouw Orchestran kanssa, osana orkesterin Side by Side -nuorisohanketta.

– Luvassa on huippukokemus. Royal Concertgebouw Orchestran muusikot tietävät orkesterisoittamisesta kaiken, alttoviulisti Charlotta Westerback kertoo.

– Orkesterissa on huikeita puhallinsoittajia. Toivon että saan imettyä mahdollisimman paljon vaikutteita, klarinetisti Hanna Hujanen jatkaa.

Sibeliusakatemialaiset esittävät Royal Concertgebouw Orchestran kanssa Oberon-oopperan alkusoiton. Opiskelijoille yhteistyö tarjoaa kurkistusikkunan huippuorkesterin kiireiseen arkeen.

– Harjoitusprosessi on nopeatempoinen. Harjoittelemme ensin kapellimestari Philippe Herreweghen kanssa Sibelius-Akatemian soittajien kesken. Sitten Herreweghen ja Royal Concertgebouw Orchestran kanssa tehdään kenraaliharjoitus ja konsertti, Hujanen sanoo.

Nuorille muusikolle esiintyminen Royal Concertgebouw Orchestran kanssa on paitsi hieno esiintymiskokemus myös ainutlaatuinen oppimiskokemus. Westerback toivoo omaksuvansa orkesterimuusikon työhön liittyvää hiljaista tietoa.

– Pyrin tarkkailemaan vieressä soittavaa ammattilaista ja matkimaan hänen toimintaansa. Ehkä konsertin jälkeen kysyn vielä vinkkejä ja palautetta. Myös kapellimestarilta saa vinkkejä.

Royal Concertgebouw Orchestra on arvostettu sekä klassisen musiikin yleisön että muusikoiden keskuudessa. Musiikinopiskelijan näkökulmasta, upeasta soinnistaan tunnettu orkesteri toimii mittatikkuna sille, miten pitkälle orkesterimuusikkona on mahdollista kehittyä.

– On hienoa päästä soittamaan itseään tasokkaampien kanssa. Siitä saa oppia ja energiaa ja näkee mille tasolle koittaa itse päästä, Hujanen sanoo.

– Ja kyllähän se hyvältä näyttää myös CV:ssä kun on soittanut maailmankuulun orkesterin kanssa, Westerback lisää.

Royal Concertgebouw Orchestra
Su 11.11.2018 klo 19.00
Musiikkitalon konserttisali
Philippe Herreweghe, kapellimestari
Yefim Bronfman, piano
Carl Maria Von WeberOberon, alkusoitto
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4

Johannes BrahmsSinfonia nro 2
Liput alk. 79,50 € Osta lippu

Koninklijk Concertgebouworkest: www.concertgebouworkest.nl
Konsertin tuottaa Eastway Live: www.menolippu.fi

Teksti: Juho Papinniemi