Äänitaiteen näyttelyssä tapahtuu – tule kuulemaan yhdessä!

Äänitaiteeseen keskittyvässä Hidden Materialities -näyttelyssä on kolmena perjantaina ja yhtenä sunnuntaina näyttelyn teemoihin liittyvää yleisölle avointa ohjelmaa. 

Mitä on ääni ja kuunteleminen, ja mihin asti näitä käsitteitä voi venyttää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä Taideyliopiston Sound Art & Sonic Arts (SAMA) -opintokokonaisuuden järjestämissä yleisötapahtumissa Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa. Tapahtumat ovat osa äänitaiteeseen keskittyvää Hidden Materialities -näyttelyä, joka on avoinna 22.3.–14.4.2019.

Näyttelyn ensimmäisenä aukiolopäivänä 22.3. sekä seuraavan viikon perjantaina klo 16.30–18 kaikille avoin Listening Across Disciplines-keskusteluryhmätutkii millä tavoin kuuntelemisen käsitettä on lähestytty. Mihin kaikkeen käsite voisi soveltua ja mitä kaikkea mahdollista uusista lähestymistavoista seuraa?

Kuuntelemisen mahdollisuuksia ovat pohtineet ja laajentaneet niin tunnetut fyysikot, kuten David Bohm ja David Peat tai uskontotieteilijät, kuten Karen Armstrong ja Fethullah Gülen sekä tietysti kokeelliset muusikot. Tuo mukaan keskusteluun omia muistiinpanoja, tekstejä ja ideoitasi! Keskustelujen kieli on englanti.

Perjantaina 5.4. klo 17–19 ArtSound Playground: an evening of performances esittää laajan kirjon äänilähtöisiä Taideyliopiston opiskelijoiden töitä.

Sunnuntai-iltapäivänä 7.4. klo 12–16 kokoontuu työpaja, jota on inspiroinut kokeellisen musiikin pioneeri ja opettaja Pauline Oliveros. "What’s sounding?" ja "always listening" olivat lausahduksia, joilla Oliveros tapasi tervehtiä ja hyvästellä omat opiskelijansa. Oliveros kehitti uransa aikana monia mielikuvituksekkaita ääneen liittyviä ajatuksia ja toimintapoja, kuten "deep listening", joka on meditatiivinen ja improvisatorinen tapa lähestyä musiikkia. Työpajassa SAMA-lehtori Ava Grayson ja maisteriopiskelija Cáit Ní Dhuinnín johdattavat osallistujat harjoituksiin, jotka tutkivat Oliverosin rikasta tapaa suhtautua kuuntelemiseen ja ääneen. 

Pukeudu työpajaa varten mukaviin vaatteisiin ja ota mukaan joogamatto tai peitto, jolla voit makoilla. Huom. työpajaan mahtuu max 15 osallistujaa: ilmoittaudu ennakkoon täällä! Työpajan kieli on englanti.

Äänitaiteeseen keskittyvän Hidden Materialities -näyttelyn teoksissa pohditaan materiaaleihin piilotettuja äänen mahdollisuuksia. Näyttelyn taiteilijat ovat Cáit Ní Dhuinnín, Moumita Roy jaVerneri SalonenLue lisää näyttelystä ja tapahtumista täältä.

Sound Art & Sonic Arts -opetusalue (SAMA) tarkastelee ääntä monipuolisena nykytaiteen muotona. Äänitaiteen taiteelliset käytännöt ja kontekstit johtuvat musiikin, äänisuunnittelun, kuvataiteen ja esittävän taiteen aloista. Koulutuksessa yhdistyy Taideyliopiston kolmen akatemian osaaminen.

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36. Avoinna ti–su 11–18 ja tapahtumien aikana. Kaikkiin näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.