Teatterikorkeakoulun yleiset valintaperusteet
Tärkeää hakuun liittyvää tietoa, joka jokaisen hakijan tulee lukea ennen hakemista Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.
Valtakunnallinen korkeakoulujen yhteishaku
Teatterikorkeakoulun koulutukset ovat mukana valtakunnallisessa korkeakoulujen yhteishaussa.
Yhteishaussa voi hakea yhteensä enintään kuuteen koulutukseen, jotka pitää laittaa hakutoivejärjestykseen. Hakutoivejärjestys on sitova. Hakija ei voi muuttaa hakukohteita tai niiden keskinäistä ensisijaisuusjärjestystä hakuajan päättymisen jälkeen.
Harkitse järjestys huolellisesti. Sinulle tarjotaan korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää. Voit ottaa vain yhden opiskelupaikan vastaan.
Kaikkien korkeakoulujen tulee tehdä valintaesitykset kesäkuun aikana, ja yhteishaun valtakunnallinen valinnan tulos on selvillä kesäkuun lopussa.
Yhden korkeakoulupaikan säännös
Yhden paikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksia. Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja.
Yhden korkeakoulupaikan sääntö lyhyesti:
- Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
- Säännös koskee myös yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja.
- Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.
- Säännös ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.
Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.
Aloituspaikat ja varasijat
Kevään 2019 opiskelijavalinnoissa valittavat uudet opiskelijat aloittavat opintonsa elo-syyskuussa 2019.
Hyväksyttävien uusien opiskelijoiden määrät
Viisivuotiset kandidaatin ja maisterin koulutusohjelmat
- dramaturgian koulutusohjelma - uusia opiskelijoita otetaan enintään 3
- näyttelijäntaiteen koulutusohjelma (suomenkielinen) - 12
- ohjauksen koulutusohjelma - 4
- valosuunnittelun koulutusohjelma - 4
- äänisuunnittelun koulutusohjelma - 4
Kaksivuotiset maisteriohjelmat
- kirjoittamisen maisteriohjelma - uusia opiskelijoita otetaan enintään 6
- koreografian maisteriohjelma - 5
- tanssijantaiteen maisteriohjelma - 12
- Master’s Degree Programme in Live Art and Performance Studies - 6
Kaksivuotiset maisteriopinnot (koulutusohjelman syventävät opinnot)
- dramaturgian maisteriopinnot: esitysdramaturgia/ Comparative Dramaturgy and Performance Research - uusia opiskelijoita otetaan enintään 3
- näyttelijäntaiteen maisteriopinnot (suomenkielinen) - 3
- ohjauksen maisteriopinnot - 1
- magisterstudier i skådespelarkonst (ruotsinkielinen) - 2
- valosuunnittelun maisteriopinnot - 5
- äänisuunnittelun maisteriopinnot - 5
Mikäli koulutus-/maisteriohjelmaan ei ole riittävästi valintakriteerit täyttäviä hakijoita, voidaan erillisellä päätöksellä ottaa vähemmän opiskelijoita kuin tässä esitetty hyväksyttävien opiskelijoiden määrä.
HUOM! Hakija ei voi hakea samana vuonna saman koulutusohjelman sekä viisivuotiseen koulutukseen että kaksivuotisiin maisteriopintoihin (näyttelijäntaide, ohjaus, valosuunnittelu, äänisuunnittelu). Jos hakija palauttaa hakemuksen saman koulutusohjelman sekä viisivuotiseen koulutukseen että kaksivuotisiin maisteriopintoihin, otetaan huomioon vain hakemus viisivuotiseen koulutukseen.
Joihinkin hakukohteisiin voidaan valita opiskelijoita myös varasijoille. Opiskelupaikka voi vapautua varasijalaiselle vain, jos joku ko. hakukohteeseen valituista ei ota opiskelupaikkaa vastaan tai jos ehdollisesti valittu hakija ei toimita vaadittua todistusta määräaikaan mennessä.
Siirto-opiskelijahaku toisesta yliopistosta
Toisessa yliopistossa taidealoja opiskelevat ja Taideyliopistoon siirtymistä suunnittelevat hakevat tutkinnonsuoritusoikeutta Taideyliopiston akatemioihin muiden hakijoiden kanssa korkeakoulujen yhteishaussa. Taideyliopistolla ei ole käytössä erillistä siirto-opiskelijahakua, koska taidealoilla on tarjolla valtakunnallisesti vain vähän aitoja siirtomahdollisuuksia alan sisällä tai soveltuvilta lähialoilta.
Taideyliopisto suosittelee, että toisessa korkeakoulussa jo opiskelevat suorittaisivat ensin aloittamansa korkeakoulututkinnon valmiiksi ja hakisivat sen jälkeen Taideyliopiston maisterivaiheen opintoihin. Tämä on opiskelijan opintopolun kannalta luonnollinen alan tai opiskelupaikan vaihdon ajankohta. Maisterivaiheen hakukelpoisuuteen voidaan hyväksyä monenlaisia alempia korkeakoulututkintoja. (Lisätietoa maisterivaiheen valintojen hakukelpoisuuksista akatemioiden ohjelmien hakuoppaista.)
Huom. Mikäli sinut valitaan Taideyliopistoon tutkinto-opiskelijaksi ja sinulla on jo aiempia korkeakouluopintoja suomalaisesta tai ulkomaisesta korkeakoulusta, otathan aiemmat opintosi puheeksi heti opiskelun alussa ja hae opinnoillesi hyväksilukemista (Ahotointi eli aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen). Voit mahdollisesti hyödyntää aiempaa osaamistasi ja korvata pakollisia suorituksia tai sisällyttää muita soveltuvia opintojasi tutkintoosi Taideyliopistossa ja siten nopeuttaa opiskeluasi. (Lisätietoa akatemioista.)
Valintaperusteet
Hakukelpoisuus
Tullakseen hyväksytyksi Teatterikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi hakijalla on oltava hakukohdekohtaisen määrittelyn mukainen aiempi koulutus, joka on osoitettava hyväksyttävästi suoritetulla tutkinnolla tai aikaisemmilla opinnoilla.
Teatterikorkeakoulu toteaa jokaisen hakijan hakukelpoisuuden ennen valintakoetta hakijan lähettämien hakemuksen, todistusten ja muiden selvitysten perusteella.
Lue lisää hakukohteiden hakukelpoisuusvaatimuksista koulutusohjelmakohtaisista valintaperusteista.
Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa tutkintoaan ja kielitaitoaan asiakirjoin, hakija voidaan siitä huolimatta todeta hakukelpoiseksi. Tällöin hakijalla tulee olla omasta pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä hakijapalveluihin viimeistään 30.1.2019 klo 15.
Kielitaitovaatimus
Tullakseen hyväksytyksi tutkinto-opiskelijaksi hakijalla on oltava hakukohdekohtaisen opetuskielen mukainen kielitaito, joka on osoitettava hyväksyttävästi suoritetulla kielitestillä tai aikaisemmilla opinnoilla.
Mikäli hakukohteella on useampi opetuskieli, riittää, että hakija todistaa kielitaitonsa yhdessä kielessä. Mikäli koulutusohjelman tai esim. yhteisohjelman opiskelu edellyttää useamman kielen taitoa, voidaan hakukohteen valintaperusteissa edellyttää kielitaidon osoittamista useammassa kielessä.
Lue lisää hakukohteiden kielitaitovaatimuksista koulutusohjelmakohtaisista valintaperusteista.
Opetus- ja tutkintokieli
Pääosa opetuksesta Teatterikorkeakoulussa tapahtuu suomen kielellä. Opiskelijalla on oikeus opetuksen yhteydessä ja opintosuorituksissa käyttää suomen ja ruotsin kieltä sekä suullisesti että kirjallisesti ellei opetussuunnitelmassa toisin määrätä tai opetuksen luonteesta niin johdu. Suurin osa ryhmäopetuksesta on kuitenkin suomen kielellä, joten suomen kielen taito on välttämätön lukuun ottamatta alla mainittua ruotsinkielistä koulutusohjelmaa tai maisteriohjelmia joiden opetuskieli on englanti.
Suomi opetus- ja tutkintokielenä:
- näyttelijäntaiteen koulutusohjelma
- näyttelijäntaiteen maisteriopinnot
- ohjauksen koulutusohjelma
- ohjauksen maisteriopinnot
- dramaturgian koulutusohjelma
- dramaturgian maisteriopinnot
- tanssin koulutusohjelma
- valosuunnittelun koulutusohjelma
- äänisuunnittelun koulutusohjelma
- valosuunnittelun maisteriohjelma
- äänisuunnittelun maisteriohjelma
- teatteriopettajan maisteriohjelma
- tanssinopettajan maisteriohjelma
- koreografian maisteriohjelma
- tanssijantaiteen maisteriohjelma
- kirjoittamisen maisteriohjelma
Ruotsi opetus- ja tutkintokielenä:
- ruotsinkielinen näyttelijäntaiteen koulutusohjelma (skådespelarkonst)
- ruotsinkielinen näyttelijäntaiteen maisteriopinnot (skådespelarkonst)
Englanti opetus- ja tutkintokielenä:
- Live Art and Performance Studies -maisteriohjelma
- teatteriopettajan maisteriohjelma
- tanssinopettajan maisteriohjelma
- koreografian maisteriohjelma
- tanssijantaiteen maisteriohjelma
Kahdella kielellä (suomi ja englanti) tapahtuva opetus:
- dramaturgian maisteriopinnot (esitysdramaturgia/ Comparative Dramaturgy and Performance Research)
Valintakokeet ja arviointi
Hakijoiden hakukelpoisuus ja ennakkotehtävät arvioidaan, ja jatkoon päässeet saavat toiseen vaiheeseen kutsun sähköpostitse. Myös hakukelpoisuuden ja ennakkotehtävien perusteella karsituille ilmoitetaan asiasta sähköpostitse.
Vakuutusturva
Hakijat osallistuvat valintakokeisiin omalla vastuulla. Teatterikorkeakoulu ei vastaa hakijoiden tapaturmista eikä henkilökohtaisesta omaisuudesta.
Erityisjärjestelyt valintakokeissa
Valintakokeeseen osallistuja voi saada vammansa tai sairautensa perusteella tarvitsemansa erikoisjärjestelyt (esim. lisäaikaa kirjallisiin tehtäviin lukihäiriötodistuksella), mikäli hän ottaa yhteyttä hakijapalveluihin (teak.hakijapalvelut@uniarts.fi). Hakijapalveluihin tulee olla yhteydessä mieluiten jo hakuvaiheessa, mutta kuitenkin viimeistään kuukautta ennen valintakoetta. Hakijan tulee toimittaa hakijapalveluihin lääkärintodistus sairaudestaan tai pääsykokeisiin lisäaikaa lukihäiriön perusteella anottaessa (esim. Ylioppilaslautakunnan myöntämä lupa lisäaikaan ylioppilaskirjoituksia varten).
Lukihäiriön perusteella saadut lausunnot saavat olla enintään 5 (viisi) vuotta vanhoja. Lisäksi sellaiset lausunnot, jotka osoittavat pysyvän vamman, oppimisvaikeuden tai sairauden saavat olla enintään 5 (viisi) vuotta vanhoja. Muiden lausuntojen voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti.
Arviointikriteerit
Ohjelmat määrittelevät omat arviointikriteerinsä, jotka löytyvät koulutusohjelmakohtaisista valintaperusteista. Hakijoiden kokonaissuoritusta valintakokeissa verrataan suhteessa muihin hakijoihin. Edellisten vuosien valintakoesuorituksia ei huomioida kuluvalla hakukierroksella.
Oikaisumenettely
Opiskelijavalinnan päätökseen saa Yliopistolain (558/2009) 82 pykälän nojalla hakea oikaisua Taideyliopistolta.
Kirjallisen oikaisupyyntömenettelyn tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen saadakseen virheellisen päätöksen korjatuksi. Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen saamista varten tai lisätietojen saamiseksi valinnasta. Valintapäätökseen voi hakea oikaisua kirjallisesti 14 päivän kuluessa lopullisen valintatuloksen
julkistamisesta.
Oikaisupyynnön sisältö
Valintapäätökset perustuvat niihin tietoihin, jotka hakija on toimittanut Taideyliopistolle tietojen toimittamiseen varattuna aikana. Oikaisupyyntöön tulee yksilöidä mitä oikaisupyyntö koskee ja ne seikat, joihin hakija vetoaa. Oikaisupyynnöstä tulee ilmetä hakijan henkilö- ja yhteystiedot ja sen tulee olla hakijan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoittama. Oikaisupyynnössä tulee mainita hakukohde (tai hakukohteet), jota oikaisupyyntö koskee. Mikäli toimitat oikaisupyynnön sähköpostitse, kirjoita sähköpostin otsikko- / aiheriville, mitä akatemiaa vaatimus koskee.
Oikaisupyynnön toimittaminen
Oikaisupyyntö on tehtävä kirjallisesti ja toimitettava Taideyliopiston kirjaamoon. Oikaisupyynnön on oltava perillä kirjaamossa 14 päivän kuluessa lopullisen valintatuloksen julkistamisesta. Oikaisupyynnön lähettäminen tapahtuu lähettäjän vastuulla. Oikaisupyyntö toimitetaan osoitteeseen:
Taideyliopisto / kirjaamo
PL 38 / Töölönlahdenkatu 16 C
00097 Taideyliopisto
kirjaamo@uniarts.fi
Sähköpostitse toimitettu oikaisupyyntö pyydetään lähettämään yhtenä pdf-tiedostona.
Valituskielto
Päätökseen, johon yliopistolain 82 §:n mukaan saa hakea oikaisua, ei saa ennen oikaisumenettelyä hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeudelle. Oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeudelta.
Tulosten ilmoittaminen ja opiskelupaikan vastaanottaminen
Teatterikorkeakoulu julkaisee valintakokeiden tulokset (”valintaehdotus”) 6.6.2019. Taideyliopiston verkkosivuilla (www.uniarts.fi) sekä Teatterikorkeakoulun Sörnäisten rantatien puoleisella ovella.
Hyväksyttävissä oleville ja mahdollisille varasijalaisille lähetetään sähköpostia 6.6.2019. Tarkistathan, ettei viesti mene roskapostilaatikkoosi! Voit tiedustella valinnan tulosta myös sähköpostitse hakijapalveluista.
Taideyliopiston koulutukset ovat mukana valtakunnallisessa korkeakoulujen yhteishaussa. Yhteishaussa on voinut hakea yhteensä enintään kuuteen koulutukseen, jotka on pitänyt järjestää hakutoivejärjestykseen. Hakutoivejärjestys on sitova. Hakija voi tulla valituksi yhteishaussa vain yhteen koulutukseen. Jos hakija olisi hyväksyttävissä useampaan koulutukseen, hänet hyväksytään vain niistä korkeimmalla hakutoiveella olevaan koulutukseen.
Kaikkien korkeakoulujen tulee tehdä valintaesitykset kesäkuun aikana, ja yhteishaun valtakunnallinen valinnan tulos on selvillä 28.6.2019. Lopullisen tuloksen voi tarkistaa tuolloin Opintopolun Oma Opintopolku -palvelusta.
Jos olet priorisoinut jonkin toisen suomalaisen korkeakoulun hakukohteen korkeammalle ja pääset ko. korkeakouluun, et voi tulla valituksi Taideyliopiston opiskelijaksi, vaikka olisitkin mukana Taideyliopiston valintaehdotuksessa.
Opiskelupaikan voi ottaa vastaan joko Opintopolun Oma Opintopolku-palvelussa tai paperisella hyväksymissähköpostissa lähetettävällä opiskelupaikan vastaanottoilmoituksella, joka tulee toimittaa Taideyliopiston hakijapalveluihin. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 8.7.2019 klo 15.00. Lisätietoa osoitteessa: www.opintopolku.fi. Taideyliopiston hakijapalveluiden kesän 2019 yhteystiedot ja aukioloajat julkaistaan valintaehdotuksen julkaisemisen yhteydessä Taideyliopiston opiskelijavalintasivustolla osoitteessa www.uniarts.fi.
Myöhässä saapuneita ilmoituksia ei oteta huomioon. Opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on sitova eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa.
Joihinkin hakukohteisiin voidaan valita opiskelijoita myös varasijoille. Opiskelupaikka voi vapautua varasijalaiselle vain, jos joku ko. hakukohteeseen valituista ei ota opiskelupaikkaa vastaan tai jos ehdollisesti valittu hakija ei toimita vaadittua todistusta määräaikaan mennessä.
Huom! Lukuvuosimaksuvelvollisen hakijan tulee maksaa lukuvuosimaksu opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä 8.7.2019 klo 15.00 mennessä. Maksettu lukuvuosimaksu on edellytys oleskeluluvan hakemiselle, läsnäoloilmoittautumiselle ja opintojen suorittamiselle.
Lukuvuosimaksu englanninkieliseen koulutukseen
Taideyliopisto perii EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta vieraskielisessä perustutkintokoulutuksessa opiskelevilta opiskelijoilta 5000 euron lukuvuosimaksun. Maksu pysyy saman suuruisena ko. opiskelijalle myönnetyn tutkinnonsuoritusoikeuden ajan.
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnoissa 2019 lukuvuosimaksu koskee hakijoita jotka hakevat englanninkieliseen koulutukseen;
- Master’s Degree Programme in Live Art and Performance Studies
- Master’s Degree Programme in Dance Performance (Tanssijantaiteen maisteriohjelma)
- Master’s Degree Programme in Choreography (Koreografian maisteriohjelma)
Maksua ei peritä Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion kansalaiselta eikä siltä, joka Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden muun sopimuspuolen kanssa tekemän sopimuksen mukaan rinnastetaan Euroopan unionin kansalaiseen, eikä edellä mainittujen perheenjäseneltä. Maksua ei peritä myöskään siltä, jolla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu Euroopan unionin sininen kortti, jatkuva tai pysyvä oleskelulupa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa, eikä edellä mainittujen perheenjäseneltä.
Perheenjäsenen määrittelyyn sovelletaan ulkomaalaislakia.
Vapautus lukuvuosimaksusta
Opiskelijan ei tarvitse maksaa lukuvuosimaksua, jos hänellä on jokin seuraavista dokumenteista:
- Passi tai henkilökortti, josta ilmenee EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaisuus
- EU:n sininen kortti Suomessa
- Jatkuva oleskelulupakortti Suomessa, oleskelulupatyyppi A
- EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti Suomessa
- Pysyvä oleskelulupakortti Suomessa, oleskelulupa P
- Pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupakortti Suomessa, oleskelulupatyyppi P-EU
Väliaikaisten lupakorttien ja passien tulee olla voimassa vähintään opintojen alkamiseen asti.
Kansalaisuuden perusteella maksuvelvolliseksi määritellyn hakijan tulee ilmoittaa Opintopolun hakulomakkeella, mikäli hän vapautuu maksuvelvollisuudesta yllä mainituin perustein. Ko. hakijan on toimitettava hakijapalveluihin hakuajan päättymiseen mennessä tarvittavat dokumentit, jotka osoittavat maksuvelvollisuudesta vapautumisen.
Mikäli hakijan maksuvelvollisuuteen liittyvässä tilanteessa tapahtuu muutos hakuajan päättymisen jälkeen, tulee hakijan olla yhteydessä hakijapalveluihin välittömästi.
Lukuvuosimaksuhuojennukset
Taideyliopisto on ottanut käyttöön apurahajärjestelmän, jonka puitteissa myönnetään maksuhuojennuksia lukuvuosimaksuvelvollisille opiskelijoille. Järjestelmän tavoite on opiskelijarekrytoinnin edistäminen sekä taloudellista tukea tarvitsevien opiskelijoiden tukeminen. Hakijoiden tulee muistaa, että yliopisto ei myönnä apurahoja opiskelijoiden elinkustannusten kattamiseen.
Maksuvelvollisen hakijan tulee ilmoittaa hakulomakkeella myös se, haluaako hän hakea Taideyliopistolta apurahaa lukuvuosimaksun kattamiseksi, mikäli hän tulee valituksi opiskelijaksi.
Apurahaa haetaan erillisellä lomakkeella. Apurahoja myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan opiskelijoiden hakemusten perusteella. Apurahat ovat suuruudeltaan 2500 tai 5000 euroa. Kaikille uusille apurahaa hakeneille lukuvuosimaksuvelvollisille tutkinto-opiskelijoille myönnetään 2500 euron (50 %) maksuhuojennus lukuvuosimaksusta ensimmäisenä lukuvuonna.
Myönnetystä apurahasta ilmoitetaan henkilökohtaisesti opiskelijavalinnan tuloksen ilmoittamisen yhteydessä. Lukuvuosimaksuvelvollisten opiskelijoiden on mahdollisuus hakea apurahoja tutkintonsa tavoitteellisena suorittamisaikana (esim. maisteriohjelmissa 2 vuotta). Apurahoista päätetään vuosittain.
Lukuvuosimaksu tulee maksaa opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä 8.7.2019 klo 15.00 mennessä. Hakijan oleskeluluvan hakemisen prosessi voi käynnistyä vasta, kun lukuvuosimaksu on maksettu. Taideyliopisto suosittelee, että lukuvuosimaksu maksetaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun opiskelija saa tiedon hyväksymisestä. Maksettu lukuvuosimaksu on edellytys läsnäoloilmoittautumiselle ja opintojen suorittamiselle.
Ilmoittautuminen ja opintojen aloittaminen
Uusille opiskelijoille lähetetään ilmoittautumisohjeet hyväksymismateriaalin liitteenä.
Yliopistolain / ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:
- suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
- on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
- on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.
Poissaolo-oikeutta on haettava kirjallisesti hakijapalveluista 8.7.2019 mennessä.
Jos poissaolon lakisääteinen syy osuu vain toiselle lukukaudelle (esim. tammikuussa alkava asepalvelus tai äitiysvapaa), voit halutessasi ilmoittautua poissaolevaksi koko lukuvuodeksi. Voit myös muuttaa kevätlukukautta koskevan läsnäoloilmoittautumisen poissaoloilmoittautumiseksi kevätlukukauden ilmoittautumisaikana.
Jos ilmoittaudut ensimmäisenä opiskeluvuonna poissaolevaksi, mutta et toimita riittävää selvitystä poissaolon syystä korkeakoulun määräämään ajankohtaan mennessä, menetät opiskeluoikeutesi. Jos haluat myöhemmin aloittaa opintosi, sinun on haettava korkeakoululta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi. Opiskeluoikeuden palauttaminen ei edellytä osallistumista opiskelijavalintaan.