MA Programme in Live Art and Performance Studies (LAPS)

General

Live Art and Performance Studies (LAPS) is a two-year English-language Master’s programme that focuses on Artistic and Performance Research. It is one of the very few Master’s programmes in the world that focuses on the intersection of Performance Studies and the practice of Live Art/Performance Art.

Uniarts Helsinki’s next application period for LAPS is Jan 2021. 

 

 

Admission and studies

How to apply
The next application period to Uniarts Helsinki for LAPS is January 2021. Applying takes place electronically via the Opintopolku (Studyinfo) service. Prior to applying, carefully read the admissions instructions of Uniarts Helsinki’s Theatre Academy.
Studies
The LAPS programme provides an interdisciplinary approach to Performance Art / Live Art and Performance Studies. The diverse fields of our lecturers, mentors and visiting artists and theorists reflect our eclectic approach. LAPS is constructed around rotating 1-to-1 mentorships, and includes group seminars in areas of core knowledge, art criticism, actionism and live art.

Live Art and Perfomance Studies in Finnish

Live Art and Perfomance Studies in Finnish

LAPS (Live Art and Performance Studies) -maisteriohjelma on suunnattu henkilöille, joilla on taide- tai muun esitystaiteen tutkimukseen liittyvän alan (esim. filosofia, psykologia, sukupuolentutkimus, kulttuurintutkimus, kognitiotiede) kandidaatintutkinto.  Ohjelma on tarkoitettu erityisesti (mutta ei ainoastaan) taidealan opiskelijoille, joilla on kokemusta esitys- tai performanssitaiteesta ja jotka ovat kiinnostuneita esitystaiteen tutkimuksesta ja haluavat kehittyä sekä tutkijoina että esiintyvinä taiteilijoina.

 

Ohjelmassa yhdistyvät kriittinen ajattelu ja ennakkoluulottomat taiteelliset kokeilut sekä taiteen käytäntöihin perustuva tutkimus. Ohjelman tavoitteena on kouluttaa taiteilijoita, jotka ovat tietoisia perinteistä mutta suuntaavat katseensa tähän päivään ja tulevaisuuteen ja jotka pystyvät luomaan uudenlaista esitys- ja performanssitaidetta sekä osallistumaan alansa kansainväliseen vuoropuheluun.

 

LAPS toteutetaan Helsingissä ja se sisältää seminaareja, kursseja, työpajoja, mentorointia sekä henkilökohtaista tutkimustyötä. Ohjelman hyväksytty suorittaminen edellyttää osallistumista kurssien ja työpajojen työskentelyyn, esitysten ja/tai performanssien toteuttamista sekä yksilöllisen tai useamman opiskelijan yhteistyönä tehdyn tutkimustyön loppuun saattamista.  LAPS-ohjelma lähestyy performanssi-/esitystaidetta ja sen tutkimusta monitieteisestä näkökulmasta.

Contacts

Professor
Tero Nauha
+358504710467
tero.nauha@uniarts.fi

 

Planner

Jaakko Hannula

+358 (0) 503094361 

jaakko.hannula@uniarts.fi