Photo: Nils Sandman

Palmgren I: tradition lähteillä – Henrik Järven jatkotutkintokonsertti

Tiistai, helmikuu 11, 2020 - 19:00 - 20:30
Konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
Konsertti
Liput: 6,50-18€
Henrik Järven taiteellinen tohtorintutkinto tarkastelee Selim Palmgrenin (1878-1951) laajaa pianotuotantoa eri näkökulmista.

Tutkinto raivaa auki umpeen kasvaneita reittejä suomalaisen pianotradition juurille, nostaa esiin unohdettuja henkilöitä matkan varrelta sekä erittelee Palmgrenin pianosävellyksiin sisältyvää taitoa ja esteettistä tietoa.

Ensimmäisessä jatkotutkintokonsertissa tutustutaan Palmgrenin opettajiin ja heidän taustoihinsa. Wegeliuksen kutsumina nämä säveltäjät ja pianistit toivat eurooppalaisen pianistisen tradition Suomeen työskennellessään Helsingin musiikkiopistossa. Konsertin säveltäjänimet ovat Kullak, Jadassohn, Scharwenka, Melcer, Grünfeld ja Busoni. Ohjelmassa on niin ikään Helsingin musiikkiopiston ensimmäisen suomalaistaustaisen pianonsoiton pääopettajan, Karl Ekmanin teos.

Konsertin lopuksi kuullaan Palmgrenin Neljä kappaletta opus 1 sekä läheisen kollegan, Erkki Melartinin Variaatiot opus 2. Nämä kaksi teosta Palmgren itse esitti kevätnäytteessään musiikkiopistossa vuonna 1898. Konsertin yhteydessä esiin nousee myös Palmgrenin opiskelutoveri, mestaripianisti Elli Rängman, joka oli paitsi aikansa johtava suomalaispianisti, myös kokonaisen seuraavan pianistipolven kasvattaja.

Henrik Järvi, piano

Bach-Ekman, Kullak, Jadassohn, Scharwenka, Moniuszko-Melcer, Melcer, Grünfeld, Busoni, Melartin, Palmgren

***

30 vuotta musiikin tohtoreita Sibelius-Akatemiasta 

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Tähän mennessä heitä on valmistunut yli 200. Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin.

Lisätietoja:
Henrik Järvi, 040 7167801, henrik.jarvi@uniarts.fi