Photo: Heikki Tuuli

Hemma i Norden – Uutta pohjoismaista musiikkia lauluäänelle ja kitaralle

Tiistai, syyskuu 11, 2018 - 19:00 - 20:20
Musiikkitalo, Camerata
Konsertti
Lipunmyynti alkaa 18.06.2018 09:00
Liput: 6.00 EUR-17.50 EUR€
Lippuja saatavissa
Uutta pohjoismaista musiikkia.

Sopraano Tuuli Lindeberg ja kitaristi Petri Kumela esittävät uutta, pohjoismaista musiikkia lauläänelle ja kitaralle. Konsertin kantavana teemana on koti.

Koti voi olla pieni ja intiimi, mutta samalla jotain valtavan suurta. Koti voi olla fyysinen tai psyykkinen, mielentila tai yhteisö. Koti voi olla muisto, toive, turva tai helvetti. Koti on samanaikaisesti ajankohtainen, ajaton ja kaiken kattava. Haluamme muistuttaa paitsi yhteispohjoismaisista ja turvallisista juuristamme, myös herättää keskustelua ulkopuolisuuden, pakolaisuuden, välinpitämättömyyden ja syrjinnän teemoista.

Tuuli Lindeberg, sopraano
Petri Kumela, kitara

Ohjelma

John Dowland (1563-1626): In darkness let me dwell (kokoelmasta A Musicall Banquet, 1610)
Lauri Supponen (1988-): Dwell or How All Birds Have Flown To Panama (2017)

Väliaika

Haukur Tómasson (1960-): Hús (2018, kantaesitys) (Þorsteinn frá Hamri)
Olli Kortekangas (1955-): ’Thave seen what I have seen (2017) (William Shakespeare, Michael Baran)

***

Hemma i Norden -sävellystilaushankkeen tarina

Joitakin vuosia sitten totesimme, että uutta pohjoismaista taidemusiikkia lauluäänelle ja kitaralle on sävelletty hyvin vähän. Lauluäänen ja näppäilysoittimen yhdistelmä on ikiaikainen ja perinteinen, mutta se tarjoaa kuitenkin myös nykypäivän säveltäjille rikkaan ja vivahteikkaan väri- ja ilmaisupaletin.

Ryhdyimme laajaan projektiin lisätäksemme ohjelmistoa niin meille kuin muillekin. Annoimme projektille otsikon Hemma i Norden, ja tilasimme osana tätä projektia kuusi teosta lauluäänelle ja kitaralle pohjoismaisilta säveltäjiltä. Kutsuimme mukaan eri-ikäisiä eturivin säveltäjiä, joilla on erilainen tausta, tyyli ja estetiikka:

Lauri Supponen ja Olli Kortekangas, Suomi
Jesper Nordin, Ruotsi
Christian Winther Christensen, Tanska
Haukur Tómasson, Islanti
Øyvind Mæland, Norja

Hemma i Norden -projektin teema on ”koti”, mutta sen puitteissa annoimme säveltäjille vapaat kädet tilausteosten runojen/tekstien suhteen.

Hemma i Norden -projektilla olemme halunneet lisätä musiikillista yhteistyötä ja rikastaa kultuurillista dialogia Pohjoismaiden välillä; suurin osa tilaussävellysten taloudellisesta tuesta kun kohdistetaan tällä hetkellä kotimaisille säveltäjille. Kuusi uutta laajamuotoista teosta on suuri lisä tällä hetkellä hyvin suppeaan lauluäänelle ja kitaralle sävellettyyn pohjoismaiseen ohjelmistoon.

Jokaisen uuden Hemma i Norden -teoksen ympärille rakennamme kokonaisen konserttiohjelman eri aikakausien musiikkia lauluäänelle ja kitaralle. Tämän illan konsertissa esitämme kuitenkin laajemman otoksen Hemma i Norden -projektin satoa, sillä Haukur Tómassonin uuden teoksen kantaesityksen lisäksi esitämme myös Lauri Supposen ja Olli Kortekankaan jo aiemmin kantaesittämämme teokset.

Tuuli Lindeberg & Petri Kumela

Lisätietoja:
Matti Leisma, 050 387 7310, matti.leisma@uniarts.fi