Photo: Veikko Kähkönen

Toiseuttaminen esiintyjän haasteena – vastastrategioita / Avoin luentosarja

Maanantai, toukokuu 21, 2018 - 17:15 - Tiistai, toukokuu 29, 2018 - 20:15
Teatterikorkeakoulu, Auditorio 1
Avoin luento

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun järjestämällä kurssilla käsitellään esittävän taiteen suhdetta toiseuteen ja erilaisuuteen sekä historiassa että nykyajassa.

Toiseuttaminen esiintyjän haasteena -kurssilla keskitytään orientalismiin sekä etniseen, sukupuoliseen tai muuten normeja rikkovaan toiseuteen näyttämöllä. Erityisesti perehdytään toiseuttamiseen eli niihin valtamekanismeihin, jotka pyrkivät leimaamaan, määrittelemään ja osoittamaan alisteisen paikan normista poikkeavalle tai vieraalle ja oudoksi määritellylle osapuolelle. Kurssilla tuodaan esiin niitä keinoja ja strategioita, joita toiseuttamisen haastamiseen on käytetty ja voi käyttää.

Jokainen kurssipäivä sisältää yleisölle avoimen luento-osuuden klo 17.15-20.15, jossa puhujina on Teatterikorkeakoulun opettajia sekä kutsuttuja taiteilijoita.

Avoimien luentojen aikataulu ja ohjelma:

Maanantai 21.5.

 • Anna Thuring: Johdanto. Toiseus, toiseuttaminen, erilaisuus
 • Miiko Toivianen: Puheenvuoro positiivisen representaation puolesta. Transhahmot näyttämöllä — konkreettisia transniksejä toiseuttamisen kukistamiseen.

Tiistai 22.5.

 • Joanna Weckman: Toiseuden kasvot näyttämöllä – Etnisen roolihahmon ulkomuodon rakentaminen sotien välisen ajan Suomessa. Roolihenkilöiden ulkonäön – maskeerauksen ja pukujen – avulla rakennetaan katsojille mielikuvia nykyhetkestä ja menneisyydestä, pyritään viestimään muun muassa roolihahmojen luonteesta ja mielentilasta, yhteiskunnallisesta asemasta tai osattomuudesta, sukupuolesta ja iästä. Samalla tehdään näkyväksi myös teoksen tekijöiden ja valmistusajan ihanteita ja arvoja, yhteiskunnassamme kulloinkin ajankohtaisia teemoja ja aiheita. Millä tavoin roolihahmon etnisyyttä on rakennettu 1900-luvun alkuvuosien Suomessa? Mistä mallit etnisten roolihahmojen ulkomuodon rakentamiseen ja toistuviin esittämisen tapoihin kumpusivat?
 • Jukka O. Miettinen: Orientalismin kliseet – Miten Aasia sai kasvot ja arkkityypit lännen näyttämöillä. Myös toiset toiseuttavat – Esimerkkejä toisten kuvaamisesta aasialaisilla näyttämöillä
 • Anna Thuring: Orientalismin purkaminen ja purkautuminen. Toiseuttamisen rajat.

Keskiviikko 23.5.

 • Ville Sandqvist: Antisemitismi, sionismi, kolonialismi - Tapaus Palestiina Juutalainen toisena, arabi vieraana, islam uhkana - Lähi-itä ikuisessa umpisolmussa. Havaintoja työskentelystä Palestiinassa, miehitetyssä Länsirannassa ja pohdintoja tilanteen taustalla olevasta historiasta, juutalaisvainoista Israelin valtion perustamiseen toukokuussa 1948 ja tähän päivään.
 • Carmen Baltzar: Suomalaiset & romanirepresentaatio. Romanirepresentaatioiden historia ja nykyisyys suomalaisessa esittävän taiteen kentässä on aika ankea. Keskustelemme siitä, miksi näin on. Lisäksi mietimme, mitä voisi tehdä paremmin, alkaen tänään, että tulevaisuus näyttäisi paremmalta.

Maanantai 28.5.

 • Anna Thuring: Ensimmäisen viikon yhteenveto ja johdantoa jatkoon
 • Tuija Kokkonen: Ei-ihmisten toiseuttamisesta
 • Jukka O. Miettinen (kommentointia) Kivikausi ja luonto sekä luontosuhde muutamissa aasialaisissa kulttuureissa

Tiistai 29.5.

 • Anna Thuring: Henkilökohtaisuus ja karnevalismi vastastrategioina
 • Raisa Omaheimo: Läskit ja häiriöt. Läski (Teatteri Takomo 01/2016) oli monologinäytelmä joka toi lavalle kehon jollaisia siellä ei tavallisesti nähdä. Häiriö (Teatteri Jurkka 01/2018) toi lavalle mielenterveyden häiriöiden kanssa elävien ihmisten omia kertomuksia. Näiden kahden esityksen käsikirjoittajana olen päässyt pohtimaan oman ja muiden toiseuden kuvaamisen ja käsittelemisen eroavaisuuksia taiteessa.

Kaikki luennot klo 17.15.-20.15. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Auditorio 1:ssä, Haapaniemenkatu 6, Helsinki.

Tervetuloa!