Yksityiskohta Suvi Sysin teoksesta.

Paulon Säätiön kutsunäyttely

Perjantai, elokuu 10, 2018 - 11:00 - Sunnuntai, elokuu 26, 2018 - 18:00
Project Room
Näyttely

Tämän vuoden Paulon Säätiön kutsunäyttely The Immaterial Quality of Distance esittelee teoksia kolmelta nuorelta taiteilijalta ja yhdeltä työparilta: Eetu Huhtala, Saija Kivikangas & Emma Peura, Maisa Majakka ja Suvi Sysi. Näyttelyn on kuratoinut Michael Petry, kuvataiteilija ja The Museum of Comtemporary Art Londonin johtaja.

Michael Petry kutsui näyttelyyn nuoria taiteilijoita, joiden viime aikaisissa teoksissa hän havaitsi samanaikaisesti aineettomuutta ja fyysistä läsnäoloa. Yhteistä näyttelyn teoksille on se, että ne ovat ajallisia: Teokset ovat performanssin kaltaisia siitä huolimatta että ne ovat objekteja, kuten Petry näyttelytekstissään kuvailee. Tämän tyyppinen hetkellisyys on ominaista usein juuri nuorten taiteilijoiden teoksille, toteaa Petry, joka näkee sen olevan seurausta varttumisesta internetin vaikutuspiirissä. 

Saija Kivikangas ja Emma Peura toteuttavat näyttelyyn valoinstallaation. Kattoon ripustettuihin veistoksellisiin metallikappaleisiin heijastetaan videota, ja valo kimpoilee niiden pinnasta gallerian seinille. Teos on jatkuvassa liikkeessä, ja pysähtymätön liike muodostaa muuttuvan visuaalisen tanssin. Vaikka teos on äänetön ja valo aineetonta, teos on vahvan ilmaisuvoimainen.

Eetu Huhtalan teos näyttää tavalliselta puistonpenkiltä, mutta itse asiassa se toimii gallerian tilan viilentäjänä, sillä se on jääkylmä. Alumiinista valmistetun penkin rakenteisiin kätketty mekaniikka tuottaa teokseen aineettomuuden, kylmyyden, joka on teoksen ydin.

Maisa Majakka työskentelee saven parissa. Hänen käsin valmistamansa pienet savifiguurit yhdistyvät teoksissa kymmenien, jopa satojen hahmojen joukoiksi. Yhteen koottuina objektit vahvistavat toinen toisensa läsnäoloa. Samalla syntyy vaikutelma siitä kuin tarkkailisimme niitä suuren etäisyyden päästä.

Suvi Sysi tekee suurikokoisia printtejä, joista suurimmat ovat jopa kymmenen metrin mittaisia. Ne ovat vahvan materiaalisia, vaikka niiden rakenne saattaa olla lähes läpikuultava.

Paulon Säätiö myöntää vuosittain nuorelle taiteilijalle tai työparille stipendin näyttelyn ja näyttelyluettelon toteuttamiseen. Kutsunäyttelyn taiteilijan valitsee vuosittain vaihtuva kuraattori. Näyttely järjestetään elokuussa Kuvataideakatemian Project Roomissa.