Photo: Tomi Lähdesmäki

Yxi kaunis papillinen polska

Perjantai, syyskuu 27, 2019 - 19:00 - 20:00
Musiikkitalo, Camerata
Konsertti
Lipunmyynti alkaa 19.08.2019 09:30
Liput: 6,50-18,00€
Eteläpohjalaista kansanmusiikkia.

Konsertissa kuullaan eteläpohjalaista kansanmusiikkia 1700-luvulta kiehtovalla soitinyhdistelmällä. Viulun – perinteisen pelimannisoittimen – ohella barokkisoitin cembalo muuntautuu luontevasti polskarytmien säestykseen.

Vuonna 1809 ilmajokinen räätäli, kääntäjä ja kirjojen kopioija Samuel Rinta-Nikkola (1763–1818) muistiinmerkitsi nuottikirjan, jota pidetään yhtenä suomalaisen kansanmusiikin arvokkaimmista nuottikokoelmista. Kokoelman polskat muodostavat kokonaisuuden, jossa arkaaiset tanssisävelmät ja sävyt säätyläismusiikin maailmasta yhdistyvät.

Piia Kleemola, viulu
Tea Polso, cembalo

***

Musiikin tohtori, viulisti Piia Kleemola on Seinäjoella asuva ammattikansanmuusikko, joka on kotonaan niin perinteisen kuin kokeilevammankin musiikin parissa. Kleemolan erityisalue on eteläpohjalainen pelimanniviulumusiikki, jota hän on tutkinut vuonna 2011 Sibelius-Akatemiaan valmistuneessa musiikin tohtorin tutkinnossaan sekä post doc -tutkimuksessaan. Kleemola on kokenut muusikko ja pedagogi, joka on toiminut johtavissa rooleissa erilaisissa produktioissa myös tanssin ja teatterin parissa esittäen perinteistä kansanmusiikkia, improvisaatiota ja uutta sävellettyä musiikkia. Viulun lisäksi Kleemolan instrumentteja ovat 15-kielinen kantele, jouhikko ja laulu. Kleemola on julkaissut useita soololevyjä (Pirun ja papin polska/2014, Fiddle Feast/2012 & RindaNickola/2009) ja esiintyy muusikkona yli 30 levyllä. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kleemolan taiteilija- ja tutkijatyötä ovat tukeneet muun muassa Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Seinäjoella asuva cembalisti ja urkuri Tea Polso toimii monipuolisesti konsertoivana kamarimuusikkona sekä kirkkomuusikon töissä. Hän on cembalistina keskipohjalaisessa Barocco Boreale -yhtyeessä ja on vieraillut säännöllisesti continuosoittajana useiden orkesterien (mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri) riveissä. Hän konsertoi ja tekee yhteistyötä myös laulajien ja erilaisten instrumentalistien kanssa. Polso on saanut koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa sekä vanhan musiikin että kirkkomusiikin koulutusohjelmissa tehden A-tutkinnot sekä cembalon- että urkujensoitosta. Hän on esiintynyt useilla kotimaisilla festivaaleilla ja ollut sekä solisti- että säestystehtävissä mm. Vaasan ja Kokkolan oopperoiden produktioissa. Keskipohjalaislähtöisellä Polsolla on myös kansanmusiikkitaustaa ja hän soittaa säännöllisesti pelimannimusiikkia

Lisätietoja:
Tiina Halonen, 040 710 4301, tiina.halonen@uniarts.fi