LANDSLIDES – Portrait of Mary Anning

Perjantai, helmikuu 6, 2015 - 11:00 - Sunnuntai, helmikuu 22, 2015 - 18:00
Project Room
Näyttely
Vapaa pääsy

Landslides-teoksen lähtökohtana on englantilainen luonnontieteilijä Mary Anning. Anning syntyi, eli ja kuoli Lyme Regissä Etelä-Englannissa 1799-1847. Monille tuntemattoman Anningin paleontologiset löydökset, muun muassa ensimmäiset vesiliskot, mullistivat tiedeyhteisön käsitystä maailman synnystä ja historiasta, jolloin luomiskertomus oli vielä vallitseva käsitys. Mary Anningista tiedetään varsin vähän hänen saavutuksiinsa nähden. Hänestä on olemassa vain yksi romanttinen muotokuva vuodelta 1841.

Landslides on uusi muotokuva Mary Anningista. Teos koostuu veistoksista, tekstistä ja liikkuvasta kuvasta. Materiaaleina on käytetty muun muassa kiveä, mustekalan mustetta, muovia ja fossiileita.

Landslides on ensimmäinen osa teosparia. Teoksen toinen osa on esitys Mary Anning (työnimi), joka saa ensi-iltansa Teatterikorkeakoulussa maaliskuussa 2015.

KOLLEKTIIVI

Työryhmä on eri alojen taiteilijoista koostuva kollektiivi, jonka jäsenet ovat Taideyliopiston maisteriopiskelijoita.

Felicia Honkasalo (s.1986) valmistuu keväällä 2015 Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta kuvataiteen maisteriksi. Honkasalo suoritti kandidaatin tutkintonsa Englannissa University of the Arts London -yliopistossa.

Akuliina Niemi (s.1987) opiskelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa kuvanveistoa, sekä Sibelius-Akatemiassa esittävää säveltaidetta.

Sinna Virtanen (s.1987) valmistuu keväällä 2015 teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta.

Kollektiivi on aloittanut prosessin vuonna 2012. Ryhmä on työskennellyt teosten parissa sekä Suomessa että Anningin synnyinseudulla Lyme Regisissä Englannissa. Lyme Regisissä työryhmä teki yhteistyötä paikallisten geologien kanssa, jotka opastivat heitä fossiileiden etsimisessä ja tunnistamisessa. 

Kollektiivia kiinnostaa poikkitaiteelliset lähestymistavat ja uudet teosmuodot sekä pitkät prosessit. He lähestyvät aihetta moninäkökulmaisesti, jokainen omista taiteellisista lähtökohdistaan, pyrkien sitä kautta löytää jotain uutta taidemuotojen välistä. Taidenäyttelyn ja esityksen prosessit asettuvat limittäin. Kollektiivia kiinnostaa, miten nämä vaikuttavat toisiinsa ja itse teoksiin. Teosten taustalla ovat samat pohjamateriaalit.

Hanketta on tukenut Otto A. Malmin säätiö sekä Rudus Oy.