Katri Nironen

Performance: Katri Nironen - Agadir

Keskiviikko, maaliskuu 4, 2015 - 19:00 - 20:00
Exhibition Laboratory
Muut
Vapaa pääsy

Katri Nironen (synt. 1920) on suomalainen näytelmäkirjailija ja radiokuunnelmien ohjaaja. Nirosen Agadir (1965) on akustinen kompositio puhekuorolle, unohduksiin jäänyt helmi, jossa kokeillaan ihmisäänen ilmaisun rajoja.

Uraauurtava taideteos esitetään Exhibition Laboratoryssä puhekuoron voimin. Muusikko-äänitaiteilija Petri Kuljuntausta on sovittanut teoksen kyseistä live-esitystä varten. Vaativan sovitustehtävän apuna ovat toimineet näihin päiviin säilyneet dokumentit, graafinen partituuri sekä Katri Nirosen tyttären välittämä aineisto ja tarinat.

Harvinainen Agadir kuullaan nyt konsertissa ensimmäistä kertaa. Ainoa teoksesta säilynyt versio on vuonna 1965 valmistunut studiotallenne. Teos pohjautuu ruotsalaisen runoilijan Artur Lundkvistin samannimiseen runoon vuodelta 1960. Runossaan Lundkvist kuvaa kuinka traaginen maanjäristys tuhoaa kaupungin. Hän oli itse läsnä Marokossa ja todisti katastrofia Agadirissa helmikuussa vuonna 1960. Satamakaupungin luhistanut voimakas maanjäristys vaati 12 000 ihmisen hengen. Koettelemuksesta selviytynyt Lundkvist tiivisti kokemuksensa kyseiseen runoon.

Katri Nirosen sovitus puhekuorolle seuraa runoa, mutta hän ei käytä lauseita, vaan runosta irrotettuja äänteitä, sanoja sekä suulla tuotettuja ääniä, kuvatakseen katastrofia.

Katri Nirosen tytär Leena Schönberg esittelee Agadir-teoksen ja sen tekijän, äitinsä Katri Nirosen ennen illan esitystä.