Kuopion kirkkomusiikkikoulutus 60 v: Studia Generalia: Ingeborg Hymander – suomalaisen pianopedagogiikan uranuurtaja

Agnes Tschetschulinin, Erkki Melartinin ja Helvi Leiviskän musiikkia.

Annikka Konttori-Gustafsson
Timo Blaschke

Ingeborg Hymander (1865–1938) toimi Helsingin Musiikkiopiston, sittemmin Helsingin Konservatorion pianonsoitonopettajana 1889–1936 sekä käytännöllisten pianopedagogisten aineiden opetuksen uranuurtajana ja siitä vastaavana opettajana vuosikymmeniä. Hänen oppilainaan ovat olleet lukuisat maamme musiikkielämässä merkittävän uran luoneet muusikot. Hänen yhdessä opettajakollegansa Aline Ahlforsin kanssa julkaisemansa ensimmäinen suomalainen pianokoulu Pianonsoiton alkeiskurssi I–III oli pitkään ahkerassa käytössä, ja pianonsoiton opettajille suunnattu kirja Nuori pianonsoiton opettaja vuodelta 1924 oli ensimmäinen suomalainen pianopedagogiikan alan oppikirja.

Luennon puitteissa Annikka Konttori-Gustafsson valottaa Hymanderin ammatillista uraa ja elämänkaarta. Ura oli aikanaan legendaarinen, mutta nykyisin lähestulkoon unohdettu. Luennossa tarkastellaan myös Hymanderin opintoja Helsingin Musiikkiopistossa ja Saksassa sekä hänen työtään paitsi pianopedagogiikan kehittäjänä myös esiintyvänä pianistina ja opettajana. Annikka Konttori-Gustafsson pohtii hänen uravalintaansa eli keskittymistä nimenomaan opettamiseen ja pedagogiikan kehittämiseen ajan hengen, naisen aseman ja ammatillisten kehittymismahdollisuuksien sekä naisen elämäntehtävään liittyvien näkemysten valossa. 

Luennon musiikkiosuus koostuu Agnes Tschetschulinin (1859–1942), Erkki Melartinin (1875–1937) ja Helvi Leiviskän (1902–1982) sävellyksistä. Tschetschulin oli sekä viulisti että säveltäjä.  Hymanderin tavoin hän kuului vasta perustetun Helsingin Musiikkiopiston ensimmäisiin tähtioppilaisiin. Erkki Melartin opiskeli pianonsoittoa Hymanderin johdolla, ja myöhemmin – Melartinin toimiessa laitoksen johtajana – heidän välisensä yhteistyö rakentui ystävyydeksi. Myös Helvi Leiviskä opiskeli pianonsoittoa Hymanderin johdolla.

Lisätietoja: Marjut Tikkanen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö juhlii 60-vuotista kirkkomusiikin koulutusta syksyllä 2020. Juhlavuoden kunniaksi Kuopion Musiikkikeskuksessa ja kirkoissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia.

Ajankohta

17.11.2020 klo 19:00 – 20:30

Sijainti

Kuopion kaupungintalo

Tulliportinkatu 31

70110 Kuopio

Liput

Vapaa pääsy.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet