PERUTTU: Studia Generalia: Annikka Konttori-Gustafsson

Ingeborg Hymander, suomalaisen pianopedagogiikan uranuurtaja.

Annikka Konttori-Gustafsson
Timo Blaschke

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konsertit peruttu 30.6.2020 asti

Koronavirustartunnan riski on kohonnut kaikkialla maailmassa. Hallituksen uusien linjauksien mukaisesti kaikki Taideyliopiston tilat ovat suljettuina 18.3.–13.4.2020 ja Sibelius-Akatemian konsertit on peruttu 30.6.2020 asti. Peruuntuvien konserttien lippujen palautuksia hoitaa Ticketmaster.

Ohjeet lippujen palautukseen:
Peruuntuneet konsertit: http://bit.ly/peruutukset
Siirtyneet konsertit http://bit.ly/siirretyt

Ingeborg Hymander (1865–1938) toimi Helsingin Musiikkiopiston, sittemmin Helsingin Konservatorion pianonsoitonopettajana 1889–1936 sekä käytännöllisten pianopedagogisten aineiden opetuksen uranuurtajana ja siitä vastaavana opettajana vuosikymmeniä. Hänen oppilainaan ovat olleet lukuisat maamme musiikkielämässä merkittävän uran luoneet muusikot. Hänen yhdessä opettajakollegansa Aline Ahlforsin kanssa julkaisemansa ensimmäinen suomalainen pianokoulu Pianonsoiton alkeiskurssi I–III oli pitkään ahkerassa käytössä, ja pianonsoiton opettajille suunnattu kirja Nuori pianonsoiton opettaja vuodelta 1924 oli ensimmäinen suomalainen pianopedagogiikan alan oppikirja.

Luennossa käydään läpi Hymanderin ammatillista uraa ja elämänkaarta. Ura oli aikanaan legendaarinen, mutta nykyisin lähestulkoon unohdettu. Tarkastellaan Hymanderin opintoja Helsingin Musiikkiopistossa ja Saksassa sekä hänen työtään paitsi pianopedagogiikan kehittäjänä, myös esiintyvänä pianistina ja opettajana. Pohditaan hänen uravalintaansa eli keskittymistä nimenomaan opettamiseen ja pedagogiikan kehittämiseen ajan hengen, naisen aseman ja ammatillisten kehittymismahdollisuuksien sekä naisen elämäntehtävään liittyvien näkemysten valossa.

Luennon musiikkiosuus koostuu Agnes Tschetschulinin (1859–1942), Erkki Melartinin (1875–1937) ja Helvi Leiviskän (1902–1982) sävellyksistä. Tschetschulin oli sekä viulisti että säveltäjä. Hymanderin tavoin hän kuului vasta perustetun Helsingin Musiikkiopiston ensimmäisiin tähtioppilaisiin. Erkki Melartin opiskeli pianonsoittoa Hymanderin johdolla, ja myöhemmin – Melartinin toimiessa laitoksen johtajana – heidän välisensä yhteistyö rakentui ystävyydeksi. Myös Helvi Leiviskä opiskeli pianonsoittoa Hymanderin johdolla.

Lisätietoja: Marjut Tikkanen, marjut.tikkanen@uniarts.fi

Ajankohta

ti 21.4.2020 klo 19:00

Sijainti

Tulliportinkatu 31

70110 Kuopio

Liput

Vapaa pääsy.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet