Keidas-konsertti: Bachia ja Offenbachia

Keskiviikko, toukokuu 16, 2018 - 18:00
Suomen Goethe-instituutti
Konsertti
Vapaa pääsy
Sarjoja yhdelle ja kahdelle sellolle.

Vesi on elämän symboli. Se ravitsee ja herättää elämän vapauttaen luonnon piilevät voimat. Se on myös ikuisen kiertokulun vertauskuva ja näin ollen myös katoavuuden ja ikuisen muutoksen metafora.

Tämä tematiikka puolestaan on syvästi juurtunut Bachin musiikkiin, joka perustuu matemaattiseen järjestykseen, mutta johon sisältyvät myös ihmisen syvimmät tunteet. Se kuvastaa myös ikuista kurkottelua ja leijuntaa kohti taivaita, mutta ympyrä sulkeutuu yhä uudelleen ja seuraa paluu inhimilliseen elämään. Bachin sellolle säveltämät kuusi sarjaa ilmentävät nekin tätä kiertokulkua. Sen jokainen osa on itsenäinen, mutta silti osa kokonaisuutta ja kutsuu viipymään kunnes virta vie kuulijan eteenpäin lempeiden aaltojen mukana.

Hannes Jämsä, sello
Anna Abbühl, sello

J. S. Bach, Offenbach

Konsertti järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Suomen Goethe-instituutin kanssa.

***

Sveitsiläinen Anna Abbühl syntyi 1995 muusikkoperheeseen ja aloitti sellon soiton jo 7-vuotiaana. 11-vuotiaana hän ylsi finalistiksi kansainvälisessä Popper-sellokilpailussa Unkarissa. Sen jälkeen hän on saanut useita palkintoja niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Hän on osallistunut mestarikursseille eri puolilla Eurooppaa ja esiintynyt konserteissa Saksassa, Itävallassa, Ranskassa, Italiassa, Ruotsissa ja Suomessa. Anna Abbühl on suorittanut musiikin kandidaatin tutkinnon Sveitsissä prof. Antonio Menesesin johdolla ja tällä hetkellä hän opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa prof. Martti Rousin johdolla. Hän on saanut tärkeitä vaikutteita monelta muusikolta, mm. Arto Noras, David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt ja Danjulo Ishizaka. Anna Abbühl ei esiinny pelkästään solistina, vaan on jo vuosia soittanut aktiivisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa.

Monipuolinen muusikko Hannes Jämsä aloitti sellonsoiton isänsä johdolla 6-vuotiaana. Hän on kotonaan niin barokin kuin nykymusiikinkin parissa ja on aktiivinen kamarimuusikko. Hän on opiskellut Tallinnan Teatteri-ja musiikkiakatemiassa lukuvuoden 2016-17 ja nykyään hän opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Häntä ovat opettaneet myös muun muassa Markus Hohti, Pauli Heikkinen ja Henry-David Varema. Muita tärkeitä vaikuttajia hänen urallaan ovat olleet kursseilla ja opinahjoissaan muun muassa James Wilson, Marko Ylönen, Jan Freiheit, Konstantin Bogino ja Alexander Gebert. Jämsä on esiintynyt Suomen lisäksi mm. Venäjällä, Virossa, Saksassa, Itävallassa ja Kroatiassa. Pirkanmaan kulttuurirahasto on tukenut Jämsän uraa.

Lisätietoja:
Suomen Goethe-instituutti, 044 722 2707, kultur-helsinki@goethe.de