Photo: Venla Helenius

Emmi Kujanpää: Nani

Perjantai, maaliskuu 13, 2020 - 18:00 - 18:50
Musiikkitalo, Camerata
Konsertti
Liput: 6,50-18€
Nani – Emmi Kujanpään sävellyksiä suomeksi ja bulgariaksi esitettynä

Emmi Kujanpää on Sibelius-Akatemiasta ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselta valmistunut suomalaiseen ja bulgarialaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut laulaja, kanteleensoittaja ja säveltäjä. Osan maisteriopinnoistaan Kujanpää opiskeli Plovdivin Musiikkiakatemiassa Bulgariassa.

”Nani” on Emmi Kujanpään ensimmäinen sooloalbumi, joka koostuu Kujanpään sävellyksistä sekä pääosin suomeksi ja bulgariaksi kirjoitetuista sanoituksista. Albumin teksteissä puhutellaan vanhoja jumalattaria. Äitijumalatar Nanilta kysytään, miksi hän jätti tyttärensä selviytymään yksin vaikeuksien keskelle? Mutta eivätpä tehonneet Kuuttaren metaforiset varoituslaulut korujen varastamisesta – korut varastettiin ja jäljelle jäi piilotettu tuska, yksinäisyys ja suru. Suomalais-ugrilaisen ja bulgarialaisen laulun tyylipiirteet sulautuvat musiikissa yhdeksi kokonaisuudeksi, Kujanpään omaksi laulu- ja sävelkieleksi, joka käsittelee tekstien teemoja laulettujen korujen (ornamenttien), huutojen, itkulaulun ja dissonanssien avulla. Vakavien aihepiirien rinnalla soivat kuitenkin syvät, elämän kauneutta kuvaavat sävyt.

Konsertissa esiintyy Kujanpään lisäksi suomalaismuusikoita sekä Le Mystère des Voix Bulgares Vocal Academy -kuoro, joka koostuu Bulgarian tunnetuimman kuoron nuoren sukupolven laulajista. Kujanpään soololevy on äänitetty kansainvälisenä tuotantona Bulgarian National Television studiossa Sofiassa ja Musiikkitalossa Helsingissä vuosina 2018–2019. Albumin julkaisijana toimii saksalainen Nordic Notes -levy-yhtiö, ja levy on osa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän julkaisusarjaa.

Emmi Kujanpää, laulu, kantele, koruperkussiot
Le Mystère des Voix Bulgares Vocal Academy, laulu
Dora Hristova, kuoron ohjaus, kellot
Eero Grundström, harmooni, laulu
Jarkko Niemelä, trumpetti, laulu
Sauli Heikkilä, laulu, morin khuur
 

Lisätietoja:
Eeva Hohti, eeva.hohti@uniarts.fi