LOPPUUNVARATTU: Marras-Taiga: Johanna Tarkkanen

Vanhaa kantelemusiikin estetiikkaa pianolla.

Ilkka Saastamoinen & Johanna Tarkkanen

Voisimmeko ymmärtää ihmistä ajan takana menneessä? Näkisimmekö jotenkin tulevaan ja sinne, missä moni tämän päivän haasteista olisi jo selätetty? Elämme ratkaisevia aikoja ja meiltä jokaiselta kysytään yhteistyökykyä rakentaa rauhaa ja tasapainoa etenkin toistemme ja luonnonvarojen suhteen.

Vanhat kanteleensoittajat soittivat omaa mahtiaan. Kuuntelivatko he ikuisen viisauden ääntä ja tulkitsivat sitä hiljaisella kanteleellaan? Millainen rooli kantelemusiikilla oli silloin, kun ympäröivää arkea hallitsi hiljaisuus? Voisiko arkaaisella kantelemusiikilla olla jotain annettavaa tämän päivän ihmiselle?

Tässä maisterikonsertissa Johanna Tarkkanen siirtää vanhaa karjalaista pienkantelemusiikin estetiikkaa pianolle. Minimalistinen, vähäsävelinen ja toistoon perustuva musiikkikulttuurimme ydin vuosisatojen takaa antaa eväitä meditatiiviseen ja tietoiseen läsnäoloon. Piano alkaa hiljaa helistä tilassa ja tarjoaa kuulijalle mahdollisuuden kääntyä rauhassa sisään päin.

Lisätietoja: Tiina Halonen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaaminen esittäytyy syksyllä 2020 Marras-Taiga -konserttisarjassa. Konserteissa lavoille nousevat kansanmusiikin aineryhmän maisterivaiheen opiskelijat. He lähestyvät esityksissään kansanmusiikkia hyvin erilaisista näkökulmista. Konserttien sisällöt ja ideat kumpuavat niin vanhoista runoista ja perinteestä, henkilökohtaisista havainnoista ja tunteista, kuin oman musiikillisen matkan varrella tapahtuneista muutoksista.

Vuosittain järjestettävät Touko-, Marras- ja Mini-Taiga –konserttikokonaisuudet antavat mahdollisuuden kurkistaa kansanmusiikin nykyhetkeen ja nauttia musiikista kaikin aistein mitä erilaisimmin kokoonpanoin ja instrumentein tarjoiltuna. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. 

Ajankohta

11.11.2020 klo 19:00 – 20:00

Sijainti

Musiikkitalo

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Camerata

Liput

Vapaa pääsy.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet