Touko-Taiga: Katrilli toisesta elämästä

Perjantai, toukokuu 24, 2019 - 19:00
Musiikkitalo, Black Box
Konsertti
Vapaa pääsy
SibA Folk Big Bandin konsertti avaa eteemme upean kirjon nykykansanmusiikin rikkautta.

Tässä konsertissa tullaan kuulemaan SibA Folk Big Bandin toisen levy “Katrilli toisesta elämästä” ohjelmistoa.

“Katrilli toisesta elämästä” avaa eteemme upean kirjon nykykansanmusiikin rikkautta. 40stä huippumuusikosta koostuvan kansansoitinorkesterin säkenöivät sointivärit ja vastustamaton svengi tempaavat mukaansa polskan, valssin, sottiisin ja katrillin pyörteisiin. Sävellykset ja sovitukset ovat valtaosin orkesterin jäsenten omia. Kappaleiden tunnelmat kuljettavat kuulijan perinteisestä kantelepolkasta monikerroksisten äänimaisemien kautta hypnoottiseen rocksamanismiin.

Sibelius-Akatemian Folk Big Band on 40-henkinen kansansoitinorkesteri. Orkesterin iso soundi on näillä leveysasteilla ainutlaatuinen. Instrumentaatioon kuuluu mm. viuluja, kanteleita, haitareita, kitaroita, puhaltimia ja harmooneja sekä laulua. Myös arkaaisemmat soittimet kuten jouhikko, munniharppu ja mänkeri tuovat oman sävynsä sointiin. Kaikki soittimet saavat omat hetkensä loistaa monipuolisen ohjelmiston osana, mutta ilmassa on erityisesti suuren urheilujuhlan tuntua silloin kun koko big band soittaa ja laulaa.

Orkesteri aloitti Petri Praudan ohjauksessa vuonna 2010 osana kansanmusiikin aineryhmän toimintaa. Folk Big Band valittiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtyeeksi 2012 ja se julkaisi Etno-Emman 2015 saaneen ensimmäisen albuminsa FBB vuonna 2014. Syksyllä 2018 orkesterin johtajana aloitti Roope Aarnio.

Kansansoitinorkesteri koostuu kansanmuusikoista, joista jokainen on säveltäjä, sovittaja, multi-instrumentalisti, solisti ja yhtyemuusikko. Tästä luovuudesta nousee Folk Big Bandin voima - orkesteri esiintyy ilman kapellimestaria ja nuotteja, kaikki jäsenet kommunikoivat keskenään tilanteessa dynaamisesti, rytmisesti ja tulkinnallisesti, improvisoivat ja heittäytyvät.

Folk Big Bandin ohjelmisto koostuu perinteisistä tanssisävelmistä ja lauluista, uusista opettajien ja opiskelijoiden sävellyksistä ja sovituksista sekä tilausteoksista. Sovitustyötä tehdään myös yhdessä, usein soitinryhmät vastaavat itse oman stemmansa lopullisen tulkinnan rakentamisesta.

Lopputulos on ennenkuulumatonta, väkevää, tarttuvaa - se hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista! Näistä aineksista koostuu alkuvuoden mielenkiintoisin kansanmusiikkijulkaisu. FBB on tehnyt sen taas - enemmän on enemmän!

Tiiserivideo kappaleesta Levoton Sydän: https://www.youtube.com/watch?v=QCoXoTEX6Hk
Facebook: www.facebook.com/sibafolkbigband
Instagram: www.instagram.com/sibafolkbigband
Nettisivut: www.sibafolkbigband.fi

***

Touko-Taiga on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden konserteista koostuva festivaali, joka järjestetään Musiikkitalossa ja Vapaan taiteen tilassa 6.–31.5.

Lisätietoja:
Sirpa Lahti, 040 7384736, sirpa.lahti@uniarts.fi