Mu­Te­Fest’20: DEFUNENSEMBLE

defunensemble esittää opiskelijasävellyksiä.

MuTeFest kuvituskuva. Kuva on violetti ja siinä on turkoosia tekstiä päällä. Tekstissä lukee MuTeFest'20.

defunensemble on vakiinnuttanut asemansa yhdeksi Suomen tärkeimmistä nykymusiikkiryhmistä. Yhtyeen voimakas tehtävä on kaivautua järjestelmällisesti elektroakustisen musiikin maailmaan. Osana MuTeFest’20 -ohjelmaa defunensemble esittää kolme MuTe-opiskelijan kappaletta.

Muusikot: Hanna Kinnunen (huilu), Mikko Raasakka (klarinetti), Niina Ranta (piano/keyboard), Markus Hohti (sello), Anders Pohjola (electronics).

Taiteellinen johtaja: Sami Klemola

Video (Platonic Solids): Valtteri Mustalahti

Ohjelma

Jari Koho: Cover (2020)

Charles Quevillon: One Note and Many Noises (2020) (fl, vlc, pno/keyb, electronics)
Tämä teos on matka mieleen, joka yrittää keskittyä ja olla yksinkertainen. Teos tekee paljon kiertotietä ja muuttaa yhtäkkiä näkökulmia, mikä johtaa usein kaleidoskooppisiin tuntemuksiin. Teos jäljittelee mieltä, joka yrittää keskittyä, mieltä, joka yrittää yhdistää sydämen sykkeeseen ja hengitykseen. Mieli, joka yrittää olla yrittämättä koko sydämestä.

Viktor Toikkanen: Platonic Solids (2020) (fl, cl, vlc, pno, electronics, video)
”Noin kymmenen vuotta sitten löysin roskista hassun New Age -kirjan. Platoniset kiinteät aineet mainittiin kirjassa ja se kiehtoi minua niin, että tatuoin ne vasempaan käteeni, kun täytin kahdeksantoista vuotta. Siitä lähtien olen kantanut näitä muotoja mukanani. Platon kirjoitti näistä kiinteistä aineista vuoropuhelussa Timateus n.360 eaa. jossa hän yhdisti kaikki neljä klassista elementtiä (tuli, maa, tuuli ja vesi) säännöllisen kiinteän aineen kanssa. Viidennessä platonilaisessa kiinteässä aineessa dodekaedri Platon huomautti hämärästi: ”… jumala käytti sitä [koko] taivaan tähtikuvioiden järjestämiseen”. ” – VT

Säveltäjät

Jari Koho – Cover (2020)
Jari Koho on äänisuunnittelija, joka työskentelee laaja-alaisesti äänen parissa.

Charles Quevillon – One Note and Many Noises (2020)
Charles Quevillon on kanadalainen säveltäjä / esiintyjä, joka asuu Suomessa. Hän opiskeli kuusi vuotta Montréalin konservatoriossa ja työskenteli kymmenen vuotta koreografi Tedd Robinsonin kanssa 25 projektissa, joista osa esiintyi muusikkona / tanssijana Kanadan arvostetuimmilla tanssifestivaaleilla. Hän tekee yhteistyötä myös suomalaisen kuvataiteilijan Maija Tammin kanssa, jonka kanssa hän on luonut viime kesänä Forum Boxissa Helsingissä esitetyn Immortalin syntymäpäivä -näyttelyn. Charles Quevillon on tohtorikoulutettava Sibelius-Akatemiassa musiikkitekniikan osastolla. Hänen tutkimuksensa keskittyy sähköisen tekniikan symboliseen käyttöön musiikin esityksessä.

Viktor Toikkanen – Platonic Solids (2020)
Viktor Toikkanen on tuntenut Helsingin elektronisen musiikin kohtauksen viime vuosikymmenen ajan sekä muusikkona että tapahtumajärjestäjänä. Toikkasen omaan tuotantoon kuuluu käsitteellinen elektroniikka, kuten kasviaineen värähtelyistä muodostetut sävellykset. Viime aikoina Toikkanen on laajentanut musiikkituotantoaan live-koodauksen ja tietokoneavusteisen sävellyksen alalle. Hänen lähestymistavansa äänen muodostamiseen on lähellä keramiikan valmistamista. Viktorille ääni on kuin savi, jonka muotoilet monimutkaisemmiksi muodoiksi. Ei ole alkua eikä loppua. Musiikki soi aina. Kyse on vain tilasta ja ajasta, johon astut sisään ja ulos.


Teokset on sävelletty Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian osaston sävellystyöpajan aikana. Kurssin opettajana toimi Sami Klemola.

Lisätietoja: Matti Leisma, matti.leisma@uniarts.fi

MuTeFest’20 a week of music creation with technology 24.–27.11.2020.

MuTeFest on jokavuotinen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän taiteellista työtä avaava konsertti- ja tapahtumafestivaali.

Ajankohta

25.11.2020 klo 17:00 – 18:00

Sijainti

Verkkokonsertti

Liput

Vapaa pääsy.